Кои са основните ползи за здравето от суровия мед

Суровият мед е несравнимо по-богат на антиоксиданти
17
Кои са основните ползи за здравето от суровия мед
Снимка: Istock

Медът е един от най-здравословните продукти, съчетаващ огромно разнообразие от хранителни вещества в състава си, имащи голямо значение за здравето. Съществуват много различни видове мед. Един от тях е суровият мед.

Каква е разликата между обикновен и суров мед?

Суровият мед, както предполага и наименованието му, е нерафиниран. Основната разлика между суровия и обикновения мед, който е и най-разпространен в търговската мрежа, е степента на пречистване и преработка.

Обикновеният мед има прозрачна текстура, еластичен и лесно разтичащ се, той притежава тези свойства благодарение на преработката, пастьоризация и филтрацията, през която преминава преди да бъде бутилиран.

Суровият мед, от своя страна, не преминава през подобна преработка, заради което и цветът му е мътен, а текстурата по-твърда.

Обикновеният рафиниран мед е лишен от повечето му полезни свойства заради филтрацията, през която преминава. Той не е толкова богат на антиоксиданти, пчелен прашец и ензими, какъвто е суровият мед.

Много от ползите за здравето от меда се срещат именно в суровия му вариант. Той е изключително богат на антиоксиданти. Алтернативен източник е на захари. Многократно по-сладък е от обикновената бяла захар, което означава, че с малко количество можете да подсладите сладкишите, напитките си, печивата си.

Кристализира лесно, но това не трябва да ви притеснява, защото е признак, че медът наистина е нерафиниран. На практика медът няма срок на годност, което го прави един прекрасен, безопасен продукт, годен за дългосрочна консумация.

Кои са трите основни ползи за здравето от суровия мед?

Мощни антибактериални свойства

Суровият мед има значително по-силни качества по отношение на борбата с инфекциите, причинени от бактерии и вируси. Суровият мед е антимикробно и антибактериално средство. Това свойство суровият мед дължи на ензим в състава си, който обикновеният мед не притежава. С помощта на този ензим се произвежда водороден пероксид при разграждане на въглехидратите и захарите в организма. Това стимулира заздравяването на раните и оздравителните процеси в организма.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Варен мед преди 2 години
Суров, пастьоризиран, филтриран и т.н. мед? Що за глуупава статия и заглавие???
15
2
 
4
 
! Отговори
Вики преди 2 години
До Хайде, хайде 14. Ganºo....*** разбира и от МЕД! Недостижими сме.
14
10
 
3
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Много митове, много нещо. Никакъв антибиотик няма в меда. А пък да се приема по една лъжица всеки ден си доста рисково начинание. Просто е вкусна храна с която не трябва да се прекалява.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 123 Меда е полезно нещо. При болки в гърдите и гърба - един вестник, правите му дупчици с вилица. Не да го накъсате а просто малко дупчици. Слагате мед ама домашен и налагате на мястото където ви боли. Обличате се и така преспивате една нощ. На другия ден ни болка ни нищо. А меда се пере от дрехите, не се притеснявайте.
12
4
 
7
 
! Отговори
123 преди 2 години
Най-полезен е масажа с мед. Забравяте за всяко напрежение в тялото, след него сте като нови.
11
7
 
4
 
! Отговори
Суров мед преди 2 години
Има ли варен мед?
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновен мед - някакъв бъркоч който си купувате от кауфланд. Суров мед - домашен мед. Това е. Сутрин на гладно по една лъжица мед. Полезен е само ако го ядеш без топлинна обработка и не прекаляваш с него. Това е естествен антибиотик, затова не трябва да се прекалява с него. Иначе тоя от кауфланд - и една кофа да ядеш на ден, никва полза, само вреда. Я диабет ща хване, я ще се натровиш... Домашен мед - 1 лъжичка сутрин и си ток. Десетина кинта е буркана, пчеларите продават по селата.
9
0
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Михалка не е учила съпромат да знае еластичност и пластичност :)))
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Суров мед е когато пчелите събират меда и не са запечатани килийките.Трябва 2/3 от килийките на питите да са запечатани,в противен случай меда не е узрял и наистина може да се получи разстройство.Но в никакъв случай не го загрявайте повече от 45_50 градуса.Убивате лечебните свойства.Добавен в горещ чай няма ефект Правете разлика от топла и гореща напитка.
7
0
 
18
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Обикновеният мед има прозрачна текстура, еластичен и лесно разтичащ се -----///------ Нещо не сте наясно със значението на думите. Кое му е еластичното на меда? Меда е точно обратното на елстичен, той е супер пластичен, това е просто една по-гъста течност, която заема формата на съда. Това е пластичност, а не еластичност.
6
2
 
21
 
! Отговори
Тъпотии преди 2 години
Има само един вид мед- такъв който се вади от кошер и се яде без обработка. Всичко друго варено, смесвано, печено, пастьоризирано не е мед. Изключително *** статия. А и не знам кой *** ще си купи варен мед
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медът загряд над 40 градуса е канцерогенен.също така пчелният прашец е много опасен за здравето уврежда сърцето бъбреците,черният дроб и мозъка.напълно противоречи на информацията в интернет че пчелния прашец е полезен.в меда на пазара има глюкозо фруктозен сироп демек вода и захар,няма никакъв мед.на пчелите за захранка им слагат по 20 килограма захар,което е противозаконно и продукцията е пълен провал отрова за хората,и пчелите измират.
4
0
 
16
 
! Отговори
22 преди 2 години
И нещо важно - медът проявява антиоксидантни и дезинфектиращи свойства САМО амо е разтворен във вода, т.е. правете си медовина с лимон.
3
1
 
44
 
! Отговори
22 преди 2 години
Преписвачката, която се мисли за "автор", ни предлага ТОТАЛНИ глупости! Лично вадя от центрофугата истински мед, който изобщо не е мътен. Каква пастьоризация, каква обработка?!? Че и текстурата му била твърда?!? Минава през едра цедка - колкото да не мине някоя умряла пчела. То бива неграмотност, бива, ама...
2
10
 
4
 
! Отговори
Бока басан преди 2 години
хванах разстройство от суров мед и ходих до нужника 13 пъти за 10 часа
1
7
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Отпред отзад зелен мед