Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни

Сметките за септември двойни, за октомври вече ще са тройни
298
Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни
Снимка: Pixabay

Необходими са допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от високите цени на електроенергията. Цената на свободния пазар вече е рекордна - 482 лева за мегават час, призна Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК), пред bTV.

Според него компенсацията, която държавата се готви да даде от 50 лева за мегават час, е крайно недостатъчна, защото надвишението е 360 лева.

Още по темата

"Не се оценява размерът на бедствието. Това, което се обсъжда, са палиативни и закъсняващи мерки. Фалитите са неизбежни. Не само, че ще има много фалити, просто икономиката ще спре", прогнозира Васил Велев.

"Президентът разпореди да се работи така, че да се компенсира справедливо не само бизнесът, но и социалната сфера. Не само бизнесът е на свободния пазар, но и всички небитови абонати – болници, училища, читалища, театри, музеи и детски градини", посочи той за срещата по проблема, която се проведе вчера.

"За септември сметките са два пъти по-големи, за октомври сметките ще дойдат през ноември и те ще са три пъти по-големи. Ако цените продължават така, ноемврийските сметки могат да са и четири пъти по-големи", каза Васил Велев.  

Той съобщи, че бизнесът настоява да се компенсират всички небитови потребители, които са 600 000, с три четвърти от разликата, от надвишението от 119 лева, което е прогнозната цена.

Според Васил Велев причината за увеличението на цената на тока е в сбъркания пазарен модел на електроенергетиката.

С искания за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока днес на протест пред Министерския съвет излизат работодателски организации и синдикати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още по темата: токикономикаВелев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
8
 
6
 
! Отговори
До 209 преди 2 години
Влезем ли в еврозоната пенсионерите ще вземат 200 евро пенсия,а работниците 300 евро заплата.Ех,какъв живот ще настане!
187
3
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Вече и на самият Рундю му стана ясно, че заради цените на тока ще изгуби изборите. За това на изпроводяк ще прасне един локдаун :))))))))))))))))))))))))))))))))))
186
2
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До 207 "Лошият" Радев напълни бюджета с данъци и акцизи върху скъпата енергия и горива , и отказва да върне парите обратно на бизнеса! Сигурно иска да отидат и да му коленичат на фонтана пред Президенството?
185
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шеф на БЕХ,под чиято шапка са всички енергодружества плюс АЕЦ Козлодуй е Валентин Николов-виден герберунгел,завършил ДВГ и нямаш нищо общо с енергетиката,бивш търговец на банички.Е тоя вдига цените.Сещате ли се в чия полза е всичко това?
184
5
 
5
 
! Отговори
бг овца преди 2 години
радев наду тока до небето а плащайте сега .
183
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влезнеме ли в евро зоната българия ще стане по добре от сега няма да започнеме да летиме но ще се подобри живота и стандарта на живот.пандемията дърпа света на долу.водородната енергия и тя е тласък но ще отнеме време.
182
1
 
29
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Въпросът е къде отиват парите от разликата между производствената цена на централите и крайната цена. Не е ли в търговците на ток, които се явяват паразитното звено във веригата... Няколко десетки човека наши хора съсипва цялата икономика!
181
4
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Ицко, ти който цял живот си вегетираш на държавната софра, се Брюксел ти рови по дупките! Няма кой да плати над 20 милиарда лева за АЕЦ, и да продава евтино! И сега имаме свръх производство, само че твоите приятели комунистите изнасят евтиният ток, а на нас ни набутват скъпия! Питай Кадиев, Р.Овч., Ковачки, Костов...Изпуснах ли някой от" Брюксел"?
180
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергодружествата,които имали свръхпечалба ,увеличили цената на тока.Това не е ли гавра със бизнеса и народа?Кой сега иска да счупи държавата?Май един от Банкя е решил да си отмъсти на народа.Затова непрекъснато ръга тоя и оня да саботират сл.правителство.
179
5
 
9
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Нали не искахте АЕЦ Белене като ви се говореше?Сега ще духнете супичката!Дървете се още на Русия!
178
3
 
4
 
! Отговори
пецата преди 2 години
2013 бойко така го свалиха като надуха цената на тока , ако помните 3ма се запалиха и бойко хвърли оставка, така направиха за да му покажат че ако не слуша много бързо могат да го свалят, който държи долара държи и пазарите, а вие се досещайте по нататък
177
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тва малките държави трябва да разработват оръжия и да ги пускаме на великите сили за да се стопи малко населението че не се издържа вече,не е проблема в хората а че има много *** които нямат цел в живота.
176
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодарим и за това на Тиквун, че се дупеше на евродругарите му и отново го отнасяме ние
175
0
 
5
 
! Отговори
пецата преди 2 години
Шефа майни ,има 300 видеокарти и прави по 8-10К $ на месец, тока му е около 7000 лева , заплатата ми е 750lv а той се оплаква горкия че има затруднения
174
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Анонимен/185"въглищата в Маришкия басейн трън в очите на Европа" - Ц. въглищата от там единствено цапат и тровят хората в района. Виж, АЕЦ-ът беше и е все още трън в очите на брюкселските психопати.
173
6
 
7
 
! Отговори
руский фигурант преди 2 години
- Радев: какво става там? - Велев: Потъваме гусин президент, напода загива. - Радев: Бал съм ги, аз нали взех белите пликове, а и за шефа путин има това онова...
172
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
да фалират! Всички в скапаната ес икономика, дето само субсидии с прясно напечатани евра я крепят, да фалират!Вероятно на пръсти се крепят производствата в ес, дето без милионни и по-големи субсидии, могат да оцеляват.
171
3
 
3
 
! Отговори
Арнолд преди 2 години
От 25 години малко по умните хора предвиждаха пандемия хаус и смърт.знаеше се за биологичната воина и че големите държави ще се опитат да ни сплескат и да онищожът с изкуствено създадени болести и хибридна воина.телефоните и интернета е много опасно оръжие.
170
2
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВИЯ ВАВИЛОН НЕЩО ЗАЦИКЛИ
169
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой вдига цената на тока бе,Велев?Я се огледай и виж дали това не е слугинажа на Боко?