Костните метастази - какво е ключово за качеството на живот на пациентите?

22 окт 2021 11:10, Александър Попов
Костните метастази - какво е ключово за качеството на живот на пациентите?
Снимка: Pixabay

Ежегодно хиляди хора с рак научават, че той се е разпространил в костите им. Това се нарича костно метастазиране, метастатично костно заболяване или вторичен рак на костите. Почти всички видове рак могат да се разпространят (метастазират) в костите, но някои видове са особено склонни към това. Сред тях са: рак на гърдата, рак на простатата, рак на белите дробове, рак на бъбреците, рак на щитовидната жлеза, лимфом, множествен миелом. Раковите клетки могат да метастазират само в една от костите или в много едновременно.

Костните метастази са съпроводени от силна болка, особено в носещите кости (тазобедрени стави, гръбначен стълб). Възможно е болката да не е постоянна, но да се усилва през нощта и във времето. Други често срещани симптоми на костните метастази са: фрактури, изтръпване, парализа или проблеми с уринирането, поради притискане на гръбначния стълб. При загуба на апетит, гадене, екстремна жажда, объркване или умора има вероятност нивата на калций в кръвта да са се повишили. От изклчючителна важност за пациентите е да се свържат незабавно с лекуващия ги онколог или хематолог при наличието на дори един от тези симптоми.

Обичайно костните метастази се появяват в рамките на две до три години след диагностицирането на първичното раково заболяване, но е възможно да се появяват много години по-късно. За съжаление често пациентите биват диагностицирани едва, след като получат първите симптоми. И това важни не само за диагнозата „костни метастази“, но понякога и за първичния рак. Някои видове рак се развиват безсимптомно и пациентът разбира за заболяването едва, след като то се е разпространило в костите и е започнало да оказва влияние върху ежедневните му дейности и неговия комфорт.

За да се постави диагноза костни метастази, най-често се извършва обстоен физикален преглед, последван от кръвни изследвания и образна диагностика (рентген/костна сцинтиграфия/компютърна томография/ЯМР/РЕТ скенер). В допълнение лекарят може да реши да направи и биопсия.

За съжаление медицината все още не е намерила решение за трайно излекуване на метастазиралия в костта рак, но все пак той може да бъде контролиран.  Обичайно терапевтичният план зависи от вида на първичния рак и неговия стадий на развитие, както и колко и кои кости за засегнати, има ли предшестващо лечение на рак, какво е общото здравословно състояние на пациента.

Вижте продължението на материала в Puls.bg тук

Материалът е създаден със съдействието на Амджен България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: AmGenАмджен
Още от
Спонсорирано съдържание