5 грешки, които правим при упражнението планк

Повдигате или отпускате бедрата
23 окт 2021 13:52, Михаела Лазарова
2
5 грешки, които правим при упражнението планк
Снимка: Istock

Планк е упражнение, което мобилизира всички групи мускули. То е прекрасен начин да стегнете цялото тяло, да развиете мускулатурата си и да отслабнете. Това упражнение обаче изисква специфично внимание при изпълнение, като повечето упражнения. По този начин се повишава ефективността му, а тялото се предпазва от наранявания и травми.

За да правите упражнението планк правилно, така че то да ви носи само ползи в отслабването и стягането на тялото, не трябва да допускате някои грешки. Кои?

Извивате гърба

Планк на английски означава дъска. Това значи, че при изпълнението на това упражнение гръбнакът ви трябва да е прав като дъска. Нещо повече – цялото ви тяло от главата до върха на пръстите на краката трябва да образува една права линия. Една от най-често срещаните грешки при изпълнението на планк е извиването на гърба. То носи съществен риск от травми на гръбнака, прешлените, болки в ставите на раменете, тазобедрените стави, коленете. Извивайки гръбнака си, вие измествате центъра на тежестта на тялото, като по този начин не напрягате правилно мускулните групи и натоварвате ставите.

Гледате нагоре или напред

Много хора гледат инстинктивно напред, когато правят планк. Това е грешка, която може да навреди на гръбнака ви. Когато правите планк е важно да наведете главата си така, че вратът да образува права линия с гърба. Така упражнението ще е ефективно, а гръбнакът ви предпазен.

Повдигате или отпускате бедрата

Когато изпълнявате планк е възможно инстинктивно или под натиска на напрежението на мускулите да повдигнете бедрата си нагоре заедно с таза или пък да ги смъкнете надолу под линията на гръбнака. И в двата случая това прави упражнението неефективно и поставя гръбнака и ставите в риск. Бедрата трябва да са стегнати и да влизат в правата линия, образувана от върха на пръстите на краката до главата.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.