4 зърнени култури, богати на протеини

Осигуряват ни и много витамини и минерали
30 окт 2021 11:23, Михаела Лазарова
2
4 зърнени култури, богати на протеини
Снимка: Istock

Ако диетата ви е структурирана предимно или изцяло от растителни храни, недостигът на протеини е проблем, пред който може би сте изправени. За да компенсирате липсата на протеин от животински произход (доколкото това е възможно), е необходимо да включите повече растителни източници на белтъчини.

Дефицитът на протеини при вегетариански и веган режими на хранене може да е сериозен. Липсата на достатъчни количества протеин лишава организма от жизненоважните аминокиселини – основна градивна единица на всяка клетка. При хроничен недостиг на аминокиселини в клетките в организма могат да започнат да текат злокачествени изменения при деленето на клетките, които да поставят здравето в сериозен риск.

Включването на повече протеини в растителната, пък и в каквато и да е диета, дава възможност за дълготрайна ситост и пълноценни нива на енергия. Това е така, защото протеините изискват повече време и повече ресурс за разграждането и усвояването им. Те са по-добрият вариант за набавяне на енергия от бързите и простите въглехидрати.

Много лесно можете да включите растителни протеини в диетата си. Зърнените култури са едни от източниците им. Някои зърнени култури са по-богати на протеини от други, затова се считат за високопротеинови.

Кои са четирите най-високопротеинови зърнени култури?

Киноа

Киноата е една от най-популярните зърнени култури сред алтернативно хранещите се хора. Това не е случайно. Тя заслужава специално място в диетата заради изключително богатия си хранителен състав. Тя е превъзходен източник на протеини, здравословни мазнини, фибри, минерали. Киноата е много богата на ценни минерали, като магнезий и желязо. Тя съдържа всичките 9 есенциални незаменими аминокиселини, които тялото ни не може да синтезира само. Киноата не съдържа глутен.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: магнезийпротеиникиноа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Ежик преди 2 години
Лазарова не знаеш ли истината Там където е поден човекът тази храна е за него
1
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Киноа Амарант Кимут и Теф не ядем... Само Боб и Леща :)))