6 неща, които не трябва да правите преди сън

Не яжте захарни изделия
8
6 неща, които не трябва да правите преди сън
Снимка: Istock

Искаме да си легнем, да заспим дълбок сън, а на сутринта да се събудим бодри и свежи, ако може дори без аларма. Звучи като сбъднат сън, но не е толкова просто. За да си осигурим здрав и непробуден, най-вече качествен сън, трябва да се въздържим от някои вредни навици преди лягане, които влияят зле на съня.

Точно преди лягане може да ви се допие чаша вино. Може и да ви се дояде нещо сладко. Като си легнете, отваряте ли телефона си, за да погледнете какво се случва в социалните мрежи? Тези и още вредни навици правят съня неспокоен, носят вреди на здравето и процесите в тялото, пречат на бодрото събуждане рано сутрин.

Ето 6 неща, които не трябва да правите точно преди лягане.

1. Да довършвате работата си.

На всеки се е случвало да не успее да завърши работните си ангажименти навреме. Вероятно сте донесли част от работата си вкъщи. Не е препоръчително обаче да довършвате работата си точно преди лягане. Колкото и малко време да ви е останало покрай останалите ви лични ангажименти, недейте да работите в късните часове точно преди сън. Това кара мозъка да се изтощи до краен предел, повишава до максимум нивата на стресови хормони в организма, което прави сънят неспокоен, а събуждането – всичко друго, но не и бодро.

2. Да пиете алкохол.

Ако сте от хората, които смятат, че чаша от любимото питие ще ви отпусне и ще помогне да заспите, грешите. Алкохолът преди лягане може да намали продължителността и качеството на съня. Той предизвиква чести събуждания, въртене през нощта, лек и неспокоен сън, а събуждането сутрин е трудно. Много вероятно е и да се чувствате без капка енергия. Според изследвания, цитирани от purewow.com, алкохолът преди лягане намалява продължителността на най-дълбоката фаза на съня – REM фазата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: безсъниеуморасън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Не трябва да спите преди сън...
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията даже няма да е чета, но май Михаела е писала. Тя так ги прави с препратките към Аз жената и подобни глупости. На всички им е ясно че няма да има един изчел всичко че чак да ходи на друг сайт да довършва, ама Михаелчето за толкова е учила. Да пише кухи статии. Понякога е съжалявам как изкарва 5 лв
3
1
 
10
 
! Отговори
Хмх преди 2 години
Алкохол да, но не и ракия. Малко скоч, малко вино, френски коняк...после хубави чаршафи - лен или коприна. Е, ако има и някой между чаршафите, също е добре.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубава снимка, уютна, чиста и подредена с вкус и стил стая.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз така или иначе не пия алкохол, нито ям сладко...спя като бебеее!