Moderna, Pfizer и BioNTech печелят по 1000 долара на секунда

На този фон най-бедните страни са неваксинирани
16 ное 2021 09:06,
65
Moderna, Pfizer и BioNTech печелят по 1000 долара на секунда
Снимка: Pixabay

Производителите на ваксини Pfizer, BioNTech и Moderna печелят по 1000 долара всяка секунда. Приходите са от продажбата на продуктите им за имунизация срещу коронавируса, предаде БГНЕС.

На този фон най-бедните страни в света са неваксинирани.

Компаниите са продали по-голямата част от препаратите си на богатите страни, като така оставят по-бедните страни без ваксини срещу вируса, заяви Народният алианс за ваксини (PVA), - коалиция, която се бори за по-широк достъп до ваксините срещу COVID-19, и която базира изчисленията си върху отчетите на компаниите.

Алиансът изчислява, че трите фирми ще имат обща печалба от 34 милиарда долара само през тази година, което прави над 1000 долара на секунда, или 65 000 долара на минута, или 93,5 милиона долара на ден.

Още по темата

„Неприлично е, че само няколко компании печелят милиони долари на всеки час, докато само два процента от хората в страните с ниски доходи са били напълно ваксинирани срещу коронавирус“, каза Мааза Сейум от Африканския алианс за ваксини на народа.

„Pfizer, BioNTech и Moderna са използвали своите монополи, за да дадат приоритет на най-печелившите договори с най-богатите правителства, оставяйки страните с ниски доходи обречени на смърт“.

Pfizer и BioNTech са доставили по-малко от един процент от общите си доставки за страни с ниски доходи, докато Moderna е доставила само 0,2 процента, казват от Алианса за ваксини. В момента 98 процента от хората в страните с ниски доходи не са напълно ваксинирани.

Действията на трите компании са в контраст с AstraZeneca и Johnson & Johnson, които предоставят ваксините си с нестопанска цел, въпреки че и двете обявиха, че предвиждат прекратяване на това споразумение в бъдеще, тъй като пандемията отшумява.

Алиансът заяви, че въпреки че са получили публично финансиране от над 8 милиарда долара, Pfizer, BioNTech и Moderna са отхвърлили призивите да споделят технологията на ваксините си с производители в страни с ниски и средни доходи. Този ход, според СЗО, можеше да "увеличи глобалното предлагане , да намали цените и да спаси милиони животи."

В случая отказът на Moderna да сподели технологията си е въпреки изричния натиск от Белия дом и исканията на СЗО компанията да си сътрудничи и да помогне за ускоряване на плана за ваксиниране в Южна Африка.

Докато главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла отхвърли споделянето на технологии като „опасна глупост“, решението на СЗО да одобри спешната употреба на индийската Сovaxin по-рано този месец доказва, че развиващите се страни имат капацитет и опит, добави PVA.

PVA, чиито 80 члена включват Африканския алианс, Global Justice Now, Oxfam и UNAIDS, призовава фармацевтичните корпорации незабавно да преустановят правата на интелектуална собственост върху ваксините срещу COVID-19, като се съгласят с предложения отказ от споразумението TRIPS на Световната търговска организация.

Повече от 100 нации, включително Съединените щати, подкрепят този ход, но той е блокиран от богати страни, включително Обединеното кралство и Германия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
8
 
5
 
! Отговори
az преди 2 години
Хората печелят от акъла си.
30
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта се изпълнява. Скоро фалиралите държави ще са доволни. Бодете се бе. Спасете бедните фарма компании!
29
0
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Е , нали е за нашето добро )))) Пък и хората кво са виновни , че продукцията им стана много търсена ))))
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най -бедните не били ваксинирани.Еми като не могат да си плащат.Къде ви е хуманността ,бе?
27
7
 
4
 
! Отговори
Конспиратор преди 2 години
БВП САМО на Германия за 2020 е спаднал с 161милиарда. Умния човек мисли и разсъждава, мнозиството ВЯРВА в злите фармацефтични компании как изкарват МНОГО пари. Само да добавя, в света има и други големи и малки икономики, търпящи загуби, а злите фармацефтични компании са си същите.
26
1
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Явно и държавите, в които масово ваксинират имат голяма парична изгода...
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали това беше целта на занятието.
24
0
 
19
 
! Отговори
Доктор Ваксинатор преди 2 години
Имаше и 300% увеличение на цената преди няколко месеца за която медиите не смеят да пишат и нови скорошни увеличения така че това 1000 долара в секунда вероятно отдавна е минато . Как пък една Фарма компания не каза че иска да помогне в борбата с опасната болест и да НАМАЛИ цената на ваксината си?Ама пък защо да го прави? Споразумели са се с управниците на държавите за цената която искат , политиците сиу вземат апетитна комисионна а народа получва "безплатини" ваксини ПЛАЩАНИ ОТ ДАНЪЦИТЕ ИМ ..
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъни,мъни,мъни... Имаше една песен едно време. Ми то това е целта. Написано е в Библията мноооого отдавна: " Коренът на всички злини е користолюбието."
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И както е казал народа - Ден година храни !
21
1
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Те и Европа произвежда Астра, Руснаците Спътник, Китайците - Синовак - И са Почти Без Пари - по 1 Евро, Но Не Вършат Работа , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
20
0
 
8
 
! Отговори
до 20 преди 2 години
хем нова, хем разработвана 20 години, турците просто купиха патента за платформата от унгарката и и сложиха спайк протеина, мо шенници
19
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как смятате дали ще пожелаят пандемията да изчезне или ще я подхранват, че ми се струва че ваксите точно това правят
18
3
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Собственика на Биоонтек - турчина Шахин каза, че фирмата разработва тази технология от 20 години, и през тези години са направени много инвестиции, и че даже и да споделят технологията на производство - са необходими Обучени от тях висококвалифицирани специалисти, Технологията е нова - и освен тях - няма обучени хора които да са наясно с технологията и да могат да произведат Качествен продукт
17
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-после някой да каже защо са толкова загрижени за нас :)
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човешкия живот цена няма
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятай каква алчност не пуснаха нито руската ваксина в Европа нито китайска само се да цоцат
14
0
 
9
 
! Отговори
arsenalfc преди 2 години
то пък една ваксина!
13
0
 
21
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Значи за 1мин 60хил$, за 1ч- 3.6млн. а за денонощие 86.4млн долара.... Сега ясно ли е на властите защо никога няма да бъдат здрави и винаги ще има нови щамове..... 86.4 милиона са о за денонощие!!!Е кой ще се откаже от такава сигурна печалба?Къде са Програмиста и Бау?
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина защо не дадат ваксини на бедните желаещи африканци, а тормозят нас преболедувалите европейци със сертификати и бустерни игли?