Кой е ключовият фактор за по-ефективното лечение на недребноклетъчния рак на белия дроб?

Обновена: 26 ное 2021 14:23 | 26 ное 2021 14:19, Александър Попов
Кой е ключовият фактор за по-ефективното лечение на недребноклетъчния рак на белия дроб?
Снимка: Istock

Ежегодно белодробният карцином е причина за около 1,8 милиона смъртни случаи в световен мащаб. Той отнема човешки живот повече от рака на дебелото черво, рака на гърдата и рака на простатата взети заедно.

Има два основни типа рак на белия дроб – дребноклетъчен и недребноклетъчен (НДРБД), като вторият представлява 85% от всички ракови заболявания на белия дроб. Подобно на всички онкологични заболявания, недребноклетъчният рак на белия дроб започва на клетъчно ниво и кара анормалните клетки в белите дробове да се възпроизвеждат бързо и безконтролно. Обхваща белодробните дихателни пътища - бронхите, бронхиолите и алвеолите.

Съществуват три основни вида недребноклетъчен рак на белия дроб в зависимост от типа клетки, които са засегнати:

- Аденокарцином, който представлява 40% от всички поставени диагнози на недребноклетъчен рак на белия дроб. Този вид карцином се среща както при пушачи, така и при непушачи. Обичайно се развива по-бавно от останалите видове НДРБД.

- Плоскоклетъчен карцином – 25-30% от всички НДРБД. При него има по-голяма вероятност да се разпространи в други части на тялото, което го прави по-труден за лечение. Този вид карцином е най-често свързваният с тютюнопушенето.

- Едроклетъчен карцином – по-рядко срещана форма на НДРБД (10-15% от случаите). Може да се появи във всяка една част на белия дроб и обикновено е доста агресивен.

Водещият риск за развитие на недребноклетъчен рак на белия дроб е тютюнопушенето. Други рискови фактори включват: пасивно пушене, излагане на канцерогени на работното място, излагане на радиация, замърсяване на околната среда, фамилна анамнеза за рак на белия дроб и предишна инфекция с HIV.

Симптомите при всички видове белодробен карцином са сходни: продължителна и изостряща се кашлица, храчки с кръв, болка или дискомфорт в гърдите, затруднено дишане, хрипове, дрезгав глас, загуба на апетит, умора, затруднено преглъщане, подуване в зоната на лицето и врата.

Ранното диагностициране на недребноклетъчен рак на белия дроб е ключово за изхода от лечението. Подобно на други белодробни онкологични заболяваня, недребноклетъчният рак на белия дроб е труден за диагностициране, тъй като симптомите са сходни с тези на често срещани заболявания или ефектите от дълги години интензивно тютюнопушене. По тази причина голям процент от хората, диагностицирани с НДРБД, вече са в напреднал стадий, което прави лечението по-трудно. В тази връзка специалистите препоръчват ежегодни образни изследвания за всички дългогодишни пушачи на възраст между 55 и 80 години.

Генетичните промени, включително мутациите и хромозомните аномалии, играят важна роля в развитието на рака. Мутациите са постоянни промени в ДНК последователността на даден ген, които могат да накарат клетката да произвежда или да не произвежда протеини. Това оказва влияние върху растежа и деленето на клетката. Някои мутации могат да накарат клетките да растат безконтролно, което от своя страна може да доведе до рак.

Приблизително половината от всички случаи на недребноклетъчен рак на белия дроб се дължат на определена мутация. Обичайните онкогенни мутации, наблюдавани при пациенти с рак на белия дроб, включват: ALK, BRAF, EGFR, MET, NTRK, RES, ROS, PIK3CA. Мутиралият KRAS е една от най-честите ключови мутации при НДРБД. Приблизително 13% от пациентите с НДРБД притежават KRAS G12C мутация, като ежегодно в Европейския съюз се диагностицират близо 33 000 нови пациенти с тази мутация. Същата мутация се среща в около 3-5% от случаите на колоректален карцином и 1-2% от случаите на други солидни тумори, което я превръща в една от най-широко представените мутации в подгрупите на пациенти с онкологични заболявания.

Целият материал вижте в Puls.bg

Материалът е създаден със съдействието на Амджен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: AmGenАмджен
Още от
Спонсорирано съдържание