5 храни, повишаващи енергийните ни нива

Хапвайте леща
30 ное 2021 01:00, Михаела Лазарова
5
5 храни, повишаващи енергийните ни нива
Снимка: Istock

Всяка храна носи енергия. Всичко, което ядем през деня ни доставя енергия в различни количества. Някои храни са по-добри източници на енергия от други. Важно е да се отбележи обаче, че някои храни са висококалорични, но това съвсем не означава, че ни носят енергия и ситост през целия ден. Сред тези храни са тестени изделия от бяло брашно, сладкиши и десерти от всякакъв тип, високомазнинни храни, богати на наситени и трансмазнини, които са много калорични, но реално нямат съществена калорийна стойност от гледна точка на полезни хранителни вещества и енергия за организма.

Храните, които осигуряват най-качествен принос от енергийна гледна точка, съдържат изобилие от сложни въглехидрати, разграждащи се бавно, както и протеини. Енергийните нива в организма зависят до голяма степен и от това колко сън имате на денонощие, каква е двигателната ви активност, спортувате ли, колко често се храните, в какви количества и с какъв калориен баланс.

Въпреки всички тези критерии, има някои храни, които се открояват с особено висока енергийна стойност. Те дават много енергия и жизненост през целия ден, като играят съществена роля в производството на енергия в организма.

Ето кои са те.

Леща

Лещата е истинска суперхрана. Тя е богат източник на протеини и сложни въглехидрати. Съдържа и множество фибри. Ето защо тя доставя много енергия, като ви държи сити задълго. Тази комбинация от хранителни вещества в лещата не само осигурява много енергия, но и стабилизира стойностите на кръвната захар, което допринася за енергийните нива в организма.

Кръстоцветни

Зеленчуците от семейство Кръстоцветни са много богат източник на енергия благодарение на фибрите в състава си. Сред най-засищащите Кръстоцветни са зеле, броколи, спанак, карфиол, рукола, брюкселско зеле, манголд. Те осигуряват енергия за часове напред. Изключително важни са в поддържането на кръвната захар. Могат да допринесат за сърдечносъдовото здраве, да повишат мускулната сила, да съдействат на имунната система, според realsimple.com. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Леща много постно само със суджук :)))
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В *** епохата е тесногръдие и изостаналост да се приема храна по хилядолетния начин - през устата.Препоръчвам на защитниците на ИК да консумират една люта чушка сорт " Румънка" през модерния сред тях отвор и ще получат енергия да изкачат Ниагара плувайки......
2
2
 
4
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Излъгах се да отворя статията и видях че препоръчват червено цвекло... Дами, моля не се подлъгвайте да ядете тази храна за глигани. Междукрачията Ви започват да миришат много неприятно. Бях веган по едно време и съм излизал с много веганки и вегетарианки. С 3 различни жени съм усещал една и съща миризма и неприятен вкус след като съм сигурен, че е яла червено цвекло в последните 48 часа. По-добре флегма с добър аромат от колкото енергизирана дърта чанта.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боб с кисело зеле. Дава обратна тяга и крила, най-вече околните отлитат.