Семейството на починалия мъж в София отказало хоспитализация няколко пъти

Става въпрос за един много тежък инцидент, призна Катя Сунгарска
Обновена: 30 ное 2021 13:06 | 30 ное 2021 13:05,
141
Семейството на починалия мъж в София отказало хоспитализация няколко пъти
Снимка: БГНЕС

Семейството на починалия от пневмония мъж в София е отказало хоспитализацията му няколко пъти. Това стана ясно по време на брифинг на Спешна помощ.

"Става въпрос за един много тежък инцидент, завършил със смърт. Колежката е поела пациента около "Горубляне" във фаталната нощ на 19-и срещу 20-и ноември. Тя работи във филиала в Елин Пелин в самостоятелен екип с шофьор", обясни говорителят на ЦСМП Катя Сунгарска.

Тя допълни, че при мъжа няколко пъти е изпращана линейка.

"На 7.11 сме викани два пъти. Първият път се установява, че има гастритен проблем, който не изисква хоспитализация. Същият ден, няколко часа по-късно, се вика екип със същите оплаквания. Тогава колегите са предложили хоспитализация, която е отказана", каза още Сунгарска.

Няколко дни линейката отново е посещавала дома на починалия пациент.

"Разполагаме с документ, с който съпругата на починалия - Илона Александрова, отказва хоспитализация за втори път. Следващото повикване е на 18-и срещу 19-и. Екипът от филиала в Елин Пелин се отзовава. Пациентът отново отказва да бъде хоспитализиран, но въпреки това лекарят го убеждава да постъпи в болница. Така пациентът е приведен в "Александровска болница", обясни Сунгарска.

Малко по-късно от лечебното заведение се свързват със Спешна помощ като обясняват, че състоянието на пациента изисква приемането му в отделение "Гръдна хирургия" с каквото болницата не разполага. Мъжът е взет с линейка и е направен опит да бъде хоспитализиран в „Софиямед”. Но докато пътуват натам се оказва, че има позитивирал пациент с COVID-19 и приемът се спира.

Още по темата
"Така се оказахме с пациент, който няма къде да бъде приет. От репортажа, който излъчиха по телевизията – съпругата на пациента ясно заявява, че лекарят й е казал, че ще бъде направено всичко възможно той да бъде хоспитализиран и колегата й е казал – ако не успеем никъде да се справим, ще обикаляме болниците и ще го върнем. Тя е била предупредена", допълни Сунгарска.

Пациентът е върнат в дома му като е прехвърлен от софийска линейка към екипа във филиала в Елин Пелин.

"Когато установихме, че пациентът е стабилен, поехме към дома му. Отне ни около 10 минути да го транспортираме. Лично пациентът ми даде номера на съпругата си, която да уведомим за пристигането ми. Пред дома му бяхме посрещнати от съпругата му, която с видимо агресивно поведение ни попита защо го връщаме. Обясних, че няма места в болниците в София", разказа Диди Кацарова, медикът, откарал пациента в дома му в Елин Пелин

"Събраха се още хора. Тълпата се държеше агресивно. Не съм била заключена в линейката.  Бях в непрекъснат вербален контакт с пациента докато беше в линейката. Помолихме за помощ да бъде преместен в дома му като хората наоколо го взеха и ни отрязаха достъпа", разказа д-р Кацарова, цитирана от Нова тв.

Така се стигнало до намесата на полицията и втори екип на Спешна помощ, тъй като пациентът видимо се влошил.

"Направихме всичко възможно да спасим този човек въпреки цялата агресия срещу нас. Наложи се МВР да влезе, за да ни изкара от дома на пациента, защото беше опасно за нас. Бяхме заснемани по Facebook, обиждани", заяви Кацарова.

Лекарят и шофьорът на линейката в момента са в болнични след преживения стрес.

"Сега филиалът ни в Елин Пелин е с два екипа по-малко. Колежката от втория екип, която също се е отзовала на повикването, също е в болнични заради този случай", посочи Сунгарска.

Тя призова да се изчака заключението от аутопсията.

"Спешна помощ по никакъв начин не приема обвинението за неоказана медицинска помощ, обвиненията в немарливо отношение и всички други обвинения, изказани към нас", заключи говорителят на Спешна помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
9
 
! Отговори
мир на праха му преди 2 години
Разбира се, едва ли на умрелия някой друг му е виновен. В крайна сметка никой не го е карал да умира. Сега ще има одити, комисии, изявления... и със сигурност от сега да ви кажа, никой не е виновен,... освен умрелия, разбира се. Той е бил много болен, непослушен, близките му са били неадекватни... и всичко това за дето е извикал линейка! Вместо да си умре вкъщи на спокойствие.
75
3
 
3
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До В `лошия`Китай си. Само да уточня, болниците бяха две!
74
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отивай в "лошият" Китай да те чипират като сАбака.
73
9
 
7
 
! Отговори
В `лошия`Китай си преди 2 години
построиха болница за 10 дни. Да, но там не само говореха за танкове, а ги изкараха на площада през 1989г.
72
6
 
21
 
! Отговори
Скочилите на минуси преди 2 години
питам: Колко време щеше да издържи Шумахер в българска болница?
71
6
 
9
 
! Отговори
лъжедемокрация Бг преди 2 години
Бърза помощ е длъжна да идва, защото си плащаме данъците от които се издържа.А мъртъв възкръсна в сливенска морга.Пълни или по-маалко пълни болниците, пак всичко тук ще е с краката нагоре.
70
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам защо тази версия ме съмнява. Тук имаме дума срещу дума, но като се има предвид, че той е викал бърза помощ и явно не се е чувствал никак добре, едва ли е бил мотивиран да отказва хоспитализация. Просто те са го видяли, че е терминален и са го отсвирили.
69
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааа откога човек с Инфаркт го връщат вкъщи? Ами първите диагнози са били грешни. Кой ще влезе в болница по време на пандения за гастрит? Подвели са жената с грешни диагнози и затова тя е отказала хоспитализация.
68
4
 
12
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Жалко за човека и най-вече за детенцето. Ето това става, защото българинът е вещ по всичко, знае по-добре дали трябва да бъде приет в болница, или не. Ако това, че са отказали прием в болницата е вряно, вината си е изцяло тяхна. Бог да го прости човека и се научете, че не всичко знаете. даже е добре да разберете, че почти нищо не знаете, освен това, с което си вадите хляба. Ако то не е медицина, значи нищо не разбирате и не можете да преценявате дали сте за болница или не!
67
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
32 години демокрация и това е резултата.
66
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТОСистемата е такава след поемането на пациентът от кола на бърза помощ почват да обикалят по болниците в търсене на свободни места.А болниците са пълни щото умните българи решиха да не се ваксинират да не ги чипират нали така беше сега историята. Глупакът е седял 1 месец болен и е чакал да почне да припада и тогава са решили да ходят "на болница". Сега Бърза Помощ е виновна че не може да възкресява мъртви.
65
0
 
10
 
! Отговори
Вълчи времена! преди 2 години
Разбойническото племе показа това което може най-добре - да краде и руши, да руши и краде!
64
3
 
7
 
! Отговори
убийствено права преди 2 години
`Не искайте много, не може да му платете цената!`--баба Ванга. Много българи не можаха да си платят поисканото лечение от честните лекари. Поддържаха ги със лекарства...и скоро всичко свърши.
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и тоя образ пишете го ковид
62
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета и не мога да поввтвам каква анархия е по болниците. Зелен сертификат направиха а единна система за наблюдение на болниците не! Човека е бил за гръдна хирургия и са му отказали достъп с плоското извинение" Корона". Всички са за линч!
61
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ,така нека дивите селяни не се ваксинират и маски да не носят после " олеле малеле какво стана ?"
60
3
 
8
 
! Отговори
Здравеопазване има преди 2 години
но за хората с пари. Наистина здравето струва много пари, но защо българите са бедни е друга тема...
59
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак виновни медиците. Това, че се разкарва линейка за някакви хора, дето дори не искат помощ, няма значение. Важното е да си излеем гнева върху някой нали. Успех! Държавата ни е такава, каквато си е направим ние.
58
4
 
15
 
! Отговори
НЕМА ЛАБАВО преди 2 години
В Израел повикалите линейка без основателна причина са глобявани.
57
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България няма здравеопазване !