Кацаров за починалото дете: Не е изолиран патологичен менингокок

Чакат доклада на РЗИ с резултати от всички проби
2 дек 2021 14:12, Петя Славова
45
Кацаров за починалото дете: Не е изолиран патологичен менингокок
Снимка: БГНЕС

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров коментира и случаят с починалото 5-годишно дете в столична болница, предаде БНР.

Още по темата

По думите му, не е изолиран патологичен менингокок нито при момченцето, нито при контактните му лица, каквато е била първоначалната диагноза.

Според Кацаров, има съмнения за менингококов сепсис. По-късно днес трябва да излезе докладът на РЗИ с резултати от всичките проби.

Както Dnes.bg вече писа, на 1 декември стана ясно, че в детска градина в София е регистрирано огнище на менингит. Няколко деца и двама възрастни са дали положителни проби. Направено е масово изследване в градината.

Според специалисти, тежките случаи се развиват много бързо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
2
 
! Отговори
А дали е така преди 2 години
"Един професор не се намери да каже, че менингококовата бактерия не е патогенна, а е част от нормалната флора на назофаринкса, тоест, в голяма част от хората тези бактерии си живуркат мирно и тихо без да правят бели."===В назофаригса може и да си живеят мирно,ама като ровичкаш склечки дълбоко вноса може и да ги вкараш там,където вече не само правят бели ами и убиват.И това е скрито зад безобидното понятие "тест".
37
0
 
1
 
! Отговори
Ц преди 2 години
Може да има и вирусен менингит - той също протича бързо! Ако няма изолиран менингокок, тогава по- вероятно е от вирус! На моя колежка съпругът й почина на 46 години - полицай, от Грипен менингит преди ковида!
36
0
 
2
 
! Отговори
И как преди 2 години
КАК ЩЕ ИМА МЕНИНГОКОКОВ СЕПСИС БЕЗ ДА Е ИЗОЛИРАН МЕНИНГОКОК ? !
35
2
 
13
 
! Отговори
шмatka преди 2 години
А бе, каца как не е изолиран патоген, а пък детето взело ,че умряло!?? Нещо в последно време с различните болести от ковида ни менкате и олеквате като детски балончета с лъжите си!! Я се вземете на сериозно,кажете истината за възникналия проблем с менингита,който е нещо много по-страшно и сериозно от фалшивия ви ковид!
34
0
 
5
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
не, не бъркате- патогенен= пораждащ болест/страданиепатология- изследване на болестите патологичен- свързан с патологията
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се ли казва "патогенен"? Патологичен е от другата страна на барикадата? Или бъркам?
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 9 .... Оказва се, че ако не си съгласен детето ти да ходи при повишена заболяваемост на училище те изнудват да се съгласиш, защото иначе то остава в къщи, а другите се връщат. -----///------- Амааа... ти искаш да спрат всички,да не ходат на у-ще, само защото те е страх да пуснеш твоето ли?
31
11
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Умряло е от Ковид. Менингита е само придружаващо заболяване. Лека му пръст горкинко...
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бактериите от групата Neisseria, както много други микроорганизми, могат да бъдат два вида- патогенни или непатогенни. Възможно е и една невинна бактерия да се промени в патогенна. Всичко зависи от генната експресия, а тя-от условията на средата/организма.
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Внимавайте с декларациите!Не подписвайте!Така си мият ръцете.А родителите или ще позволяват интервенции над децата им,или ще поемат цялата отговорност над това,че детето им не учи присъствено,или въобще.КАПАН!
28
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е зелен сертификат да има да мотивираме робите да си бият отрова,а че некво дете починало...подробност!!
27
9
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: То ако питаш мангъра или кацъра .... може да ти кажат ,че дори не съществува такова нещо като менингит или ако има нещо е просто сезонно и до края на декември 2020-та ще отшуми :)
26
0
 
14
 
! Отговори
Х преди 2 години
Фактът, че нищо не е изолирано, а детето починало с картина на сепсис, насочва за менингококов менингит, к. протича много бързо и тежко. За да се изолира менингокок трябва са се направят няколко посявка ex tempore до леглото нах болното дете.
25
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе циркаджии! В главите ви е само КОВИД и PCR тестове! Един професор не се намери да каже, че менингококовата бактерия не е патогенна, а е част от нормалната флора на назофаринкса, тоест, в голяма част от хората тези бактерии си живуркат мирно и тихо без да правят бели. В редки случаи като този причиняват менингит, който се развива с часове и нелекуван навреме е почти винаги с фатален край! И в тази КОВИД истерия симптомите много лесно могат да се объркат!
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
covid?
23
0
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Има една дет метал група,която се казва-ДЕТ. Имат една песен,която се казва- ФИЛОСОФЪТ.
22
2
 
15
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Човек, който няма никакви угризения си е винаги усмихнат.
21
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не го чувам Кунчо да се изкаже по въпроса. А бе къде е тоя човек? От понеделника е на работа, а никъв го няма по медиите. За един приятел питам, че се интересува къде ни е главния здравен държавен инспектор. Би си 100 инжекции и изчезна яко дим. Тук го видяли, там го видяли, а пропагандистките медии хич не го показват. Сигурен съм, че ако можеха веднаха щяха да го развеят като флага на Кромид революцията.
20
4
 
28
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
Патологичен менингокок не е изолиран. А ковид-19 изолиран ли е, другарю Лопатко Фурнаджийски??? Всъщност неотдавна Столична РЗИ и МЗ бяха отговорили, че ковид-19 не е изолиран!!! Това означава, че всички вие сте за Белене!!!
19
0
 
25
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
"Интересно, как може менингококов сепсис да се получи от непатогенен менингокок? Продължаваме да пренаписваме биологията." ххххххх Ми то скоро и болестите ще бъдат обявени за непатологични изменения в организма и биопроцесите. Просто така, болен си. Без симптоми. Без патогенеза.