Кои са едни от най-често срещаните митове за протеините?

Мит: Не можем да прекалим с консумацията на протеини
3
Кои са едни от най-често срещаните митове за протеините?
Снимка: Istock

Нашето тяло се нуждае както от растителни, така и от животински източници на протеини. Протеините играят важна роля за функционирането на нашите клетки, тъкани и органи. Но както често срещаме митове за популярни групи храни, така има някои митове за протеините, в които все още вярваме, а в някои случаи може и да ни изложат на риск. Вижте 4 от тях.

Мит: Животинският протеин причинява рак

Истината за месата е, че учените обикновено имат предвид червените меса и преработените, като шунки, колбаси. Според Световната здравна организация преработеното месо се счита за канцероген от група 1, което означава, че има доказателства, че може да причини развитието на рак на дебелото черво. Червените меса като говеждо, свинско, телешко и агнешко са обозначени като канцерогени от група 2, като някои доказателства сочат, че могат да повишат риска от рак.Специалистите препоръчват да не прекаляваме с консумацията на червени меса. Също така да включваме по-често в менюто си риба и морски дарове, птиче месо, яйца, които нямат захарната молекула Neu5Gc, която е свързана с рака, за разлика от говеждо, свинско и агнешко месо. Учените смятат (според проучване на JAMA Internal Medicine), че менюто, което е богато на плодове, зеленчуци и риба, може да намали риска от колоректален рак с 43%.

Мит: Протеините на прах и протеиновите барове са чудесен начин да увеличите приема на протеини

Не е съвсем вярно. Много от тези продукти са силно обработени, с добавени захари или други подсладители, оцветители и консерванти. Също така не всеки такъв продукт може да има добра поносимост за вас. В някои случаи може да се предизвика тежест в корема, подуване.

Въпросът е с каква цел искате да ги взимате, необходимо ли е, потърсили ли сте съвет от специалист, който разбира от протеини и може да ви препоръча качествен продукт. Не на последно място, това че спортувате редовно също не налага приемът на подобни протеини.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари