Ранен рак е открит на 24 мъже при безплатни прегледи в ИСУЛ

Като честота ракът на простатата е на второ място в България
Обновена: 2 дек 2021 12:02 | 2 дек 2021 11:53, Веселина Йорданова
7
Ранен рак е открит на 24 мъже при безплатни прегледи в ИСУЛ
Снимка: БГНЕС

95 души са се възползвали от безплатните профилактични прегледи за мъжко здраве, които се провеждаха през ноември в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" в рамките на международната инициатива Movember.

При 24 от тях е открита ранна форма на карцином на простатната жлеза. Те веднага са били насочени за допълнителни изследвания в клиниката и вземане на биопсия, след което е набелязан план за лечение, съобщиха от здравното заведение.

Други 25 мъже са потърсили помощта на уролозите за различни андрологични проблеми, те също са насочени към по-нататъшно лечение.

"Установен навреме, карциномът на простатната жлеза е лечим. Ако не бяха дошли на профилактичен преглед, тези мъже, при които установихме ранна форма на болестта, щяха да се влошат с времето и вероятно някои от тях да загубят живота си", коментира началникът на клиниката акад. проф. д-р Чавдар Славов.

Като честота ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете - годишно от него се разболяват около 3000. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно.

За разлика от развитите държави, у нас простатният карцином в повечето случаи се открива в напреднал стадий, когато възможностите на медицината са ограничени. Той е сред тихите убийци, тъй като преди да авансира, няма почти никакви симптоми. Единственият начин да бъде открит навреме са редовните профилактични прегледи при уролог и изследване на специфичния туморен маркер PSA.

В УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" преди няколко месеца беше открит Център за комплексна терапия на туморите на простатната жлеза, в който се използват високотехнологични и минимално-инвазивни методи на диагностика и лечение.

След броени дни в столичната болница предстои за първи път да бъде осъществен и нов, високотехнологичен метод за лечение на тумори на простатата, който ще бъде уникален за България чрез нискодозова брахитерапия. Тя предствлява вкарване на малки зърна с йод 125 изотоп в самата простатна жлеза, благодарение на които се осъществява вътретъканно облъчване на засегнатия участък, а резултатът е повече от обещаващ: излекуване при 96% от пациентите.


7
Още по темата: ИСУЛпрофилактика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако бяхме нормална държава, щеше да има задължителни профилактични прегледи за всички, на всеки две години, както е в нормалните държави.
6
1
 
2
 
! Отговори
. преди 1 месец
24 мъже са открили един ранен рак? Къде са го открили? На плажа?
5
0
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Ако смятате, че ПКК ще открие тежко заболяване в начална фаза - грешите. ПКК дори и диабет няма да диагностицира, защото глюкозата, гликирания хемоглобин, нито дори холестерола не са част от ПКК. Похвално е, че се изследвате редовно, но по-добре добавете и допълнителни неща при съответните специалисти - поне за първите 5-6 най-често срещани причини за смърт - сърдечно/съдови нарушения, рак на бял дроб,простата/яйчници/млечни жлези, дебело черво, стомах. Изследвайте се и за хепатитите редовно.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нов начин за източване на ЗК. И как пратиха пациентите на биопсия само с високи стойностите на ПСА. Те все още не са нищо,припокриват се с тези при хиперплазията. Единствено стремителното нарастване на стойноста на ПСА след простатотектомия е диагностична. Донякъде диагностичен метод за ранно откриване е с ЯМР от висок клас с програми за диагностика !
3
4
 
4
 
! Отговори
Скарида преди 1 месец
Е, може да е ковид, омикрон.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не лъжете хората ! Нискодозовата брахитерапия не е нещо ново даже за България,практикува се отдавна и вече клиничният показва,че не оправдава очакваниятра.
1
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смешното е, че хората сме много объркани - хем не искаме бослети, хем не ходим на редонви прегелди. Аз и моето семейстов си правим пълни кръвни изследвания на всеки 90 дена и носим чаосвници, за да отчитат пулс и движение. Това спаси живота и здравето на трима от нас, защото имаше много, ама много ранно диагностициеране на опасни боелсти.