Кой вид месо вреди на здравето?

Учените са единодушни, че тези меса са непрепоръчителни от здравословна гледна точка
13 дек 2021 09:27, Михаела Лазарова
25
Кой вид месо вреди на здравето?
Снимка: Istock

Благодарение на медицината и методите за овладяване и поддържане на редица заболявания средната продължителност на живота се е увеличила през последния век. Според центровете за контрол и превенция на заболяванията, цитирани от healthdigest.com, допреди сто години повечето хора са живели средно до 30-годишна възраст, защото са умирали поради липса на лекарства и медицинска помощ. Напредъкът на медицината и откриването на средства за лечение и превенция на множество заболявания е спомогнало за значително удължаване на средната продължителност на живота.

И въпреки това последните десетилетия бележат сериозен ръст в заболеваемостта от рак, сърдечносъдови заболявания, диабет, белодробни, чернодробни заболявания, скъсяващи средната продължителност на живота. Изследване от 2018 година, публикувано в American Journal of Public Health сочи, че до голяма степен нездравословното хранене допринася за тези социално значими заболявания. Лекарствата, ваксините, високите технологии и напредъкът в медицината не могат да помогнат достатъчно, ако човек системно се храни неправилно и има нездравословни навици по отношение на диетата си.

Месото е една от храните, сочени за най-честите виновници за тези заболявания. Някои хора считат месото за причината за здравословните им проблеми. Други решават да го изключат от менюто си частично или изцяло.

Както с всичко останало, така и с месото най-важните неща са в детайлите. Месото само по себе си не носи вреди на организма, напротив. То е най-богатият източник на протеини, съдържащи пълния набор от аминокиселини – незаменими за изграждането и деленето на всяка клетка в организма. Нещо повече – растителните заместители на месото, съдържащи протеини, за съжаление рядко съдържат пълния набор от незаменими аминокиселини. Ето защо изключването на месото не може да се свърже с понижен риск от заболявания. Това може потенциално да има и други негативни ефекти върху здравето в дългосрочен план.

Кой обаче е видът месо, който със сигурност оказва вредно влияние върху здравето?

Отговорът на този въпрос е преработеното месо. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: месоракколбаси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Отец Препуций преди 2 години
Индустриално произведеното месо е вредно за здравето ви, домашното е полезно!И както винаги и във всичко, умерена употреба!
14
2
 
6
 
! Отговори
DD преди 2 години
Кратко и ясно,месото е нужно..не вреди на здравето,справка дъвкателния апарат и механизмите за разграждане на храната на сапиенса.Имаме ли ферментационен стомах на преживни..не...толкоз по темата.Останалите с деменции и алцхаимери поради липса на протеини.
13
2
 
7
 
! Отговори
Пак пропаганда преди 2 години
Голяма част от населението на Монголия се храни само и единствено с месо и млечни продукти. И са изключително здрави и дълголетни хора. За разлика от излъганите от странния култ на вегетарианството, които пият тонове добавки и пак са изключително слаби и болнави. ...Но съм сигурен, че изкуственото псевдомесо на бил гейтс ще е изключително здравословно, както и пюрето от насекоми. Особено кочбинирани с много ваксини.
12
1
 
4
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Само скъпото месо вреди!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неизяденото
10
2
 
4
 
! Отговори
1кило Печено Свинско преди 2 години
на ден и КОВИД не ви лови!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз набивам само луканка! Месо не ям никакво...
8
2
 
19
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Вредни и полезни храни няма ! Има вредни и полезни количества от всичко !
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали е месото или знайните и незнайни Е-та които добавят с месото....фарма компаниите ни "лекуват"
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Н1 Ае, мерси!
5
1
 
5
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Как прабългарите са правили първокачествена пастърма. Начукват тънко филето и го слагат под седлото на коня. Оттам насетне започва естествен природен процес, месото е защитено и се осолява равномерно, особено при галоп. Крайният резултат е бил квалитетно мезе, натюр или опушено.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
коженото
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 - Ами тя и у нас се е увеличила, бе! Статистиката е от 1890-та години. Ако не вярваш - провери!
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Средната продължителност на живота може и да се е увеличила,но у нас е най-ниска в Европа.Какво ни грее,че при другите се е увеличила.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова купувам кренвирши, гарантирано за производството им не е пострадало нито едно животно