Кога рибата може да се окаже вредна?

Сред най-здравословните риби са сьомгата, херингата, рибата тон, скумрията
22 яну 2022 21:58, Михаела Лазарова
16
Кога рибата може да се окаже вредна?
Снимка: Istock

Рибата е един от най-здравословните източници на протеин и полезни мазнини. Тя е източник на омега-3, ценни за нервната и сърдечносъдовата система. Препоръчва се редовна консумация на риба поне 3 пъти седмично.

Консумацията на риба, както и на всяка друга полезна храна, трябва да е умерена. Според hoodhousekeeping.com, рибата е превъзходен източник на омега-3 мастни киселини, калций и витамин D. Тя доставя висококачествен протеин на тялото, както и изобилие от колаген. Протеините и колагенът са изключително важни за нормалното делене на всяка клетка, за кожата, мускулите, костите, всички тъкани в организма.

Сред най-здравословните риби са сьомгата, херингата, рибата тон, скумрията, треската, тъй като са с високо съдържание на полезни мазнини и омега-3 мастни киселини. Те са чудесен източник и на витамин В12, фосфор, ниацин, протеини. Според healthline.com, са и с високо съдържание на калций, което е прекрасен повод да ги консумирате редовно.

И все пак, при консумация на риба могат да се появят някои симптоми, които подсказват, че трябва да спрете да я консумирате и задължително да се консултирате с лекар.

Според verywellhealth.com, при някои хора може да се проявят симптоми на алергия към рибата. Те включват копривна треска, гадене, сърбеж, кихане, диария, повръщане след консумация на риба. Ако изпитате някой от тези признаци, потърсете медицинска помощ, за да се установи причината.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
консерватор преди 2 години
четете по консервите FAO 61, значи е от отровената зона
8
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
преди доста години река Марица беше ПРЕТЪПКАНА с риба !..-Каракуда,МРЯНА,кефал,бабушка,мухари,ЩУКА,шаран,"шкембушки",ВИОЛИ,..и други,които вече не си спомням...Най-вкусни ..поне за мен,бяха "мухарите"..Дребни,но невероятни...Е,от поне 30 + години "някои" се ПОСТАРАХА реката сега да се превърне в МЪРТЪВ ОТХОДЕН КАНАЛ..НАИСТИНА съжалявам "гражданите",които си нямат и ПОНЯТИЕ що е това "Чиста и истинска Природа"...Но,"Звярът беше пуснат"..Щастливи ще са тези,които го надживеят..
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Япония продължава да изхвърля ядрени отпадъци в океана
6
6
 
23
 
! Отговори
Япония преди 2 години
Испания, Норвегия са най-големите консуматори на риба и морски дарове-най-дълголетните държави в света!! Така, че я пак тази статия е за гъби!
5
17
 
4
 
! Отговори
Ганю преди 2 години
Когато жена ви я вади от рунтавата си хралупа да ви я пържи
4
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато е приготвена от баба ви на село. Тогава със сигурност е не само вредна, а и токсична.
3
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В едно село в Япония имаме едно приятелско семейство. В годината веднъж им ходим на гости. Е значи 3 пъти на ден ни сервират риба и то най-различна. Акулско месо, скат, суши, сьомга.
2
4
 
4
 
! Отговори
А според преди 2 години
яжрибапрезден.ком рибата е източник на протеини и омега-3 и трябва да присъства на трапезата ви три пъти седмично. Особено полезна е тази, която съдържа протеини и омега-3.
1
15
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Ям цаца и пастърва,която е лично уловена от реката.Другите магазинни риби са пълни с отрови!