Какво може да увреди емайла на зъбите ни?

И как можем да ги предпазим
25 яну 2022 03:00, Михаела Лазарова
5
Какво може да увреди емайла на зъбите ни?
Снимка: Istock

Емайлът е външната твърда обвивка на зъбите. Той е с бял цвят и лъскава текстура. Има за цел да предпази зъбите от наранявания, механично изтриване, навлизане на бактерии навътре в зъбната тъкан. Много често, когато се случи да ви заболят зъбите при консумация на студени или топли храни и напитки, всъщност тази чувствителност идва от емайла. Случва се, защото по него може да има микроскопични дупчици или пукнатини, през които навлиза топлина или студенина, която причинява болка.

С времето емайлът се износва, но за това могат да допринесат недобрите навици по отношение на устната кухина. Триене, напрежение, корозия, невнимателно дъвчене на твърди храни са само част от нещата, които причиняват износване на зъбния емайл, според WebMD.

Консумацията на определени храни и напитки с висока киселинност също предизвиква увреждане на емайла. Това са кафе, вино, сода, цитрусови плодове, домати, шоколад и други киселинни храни допринасят значително за износването, напукването и увреждането на емайла.

Как да предпазите емайла от увреждания?

Ако не можете да се откажете от любимите си киселинни напитки, например плодовите сокове, опитайте се да ги пиете предимно със сламка. Така намалявате вероятността за досег между тях и емайла.

Препоръчително е и да се намали консумацията на захари и захарни десерти. Захарта повишава киселинността в цялото тяло, като създава условия за увреждане на емайла.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
основно го уврежда съществуването в тоя свят... ако не сте забелязали всичко има навика да деградира без да има нужда някой да му помага:))
2
0
 
2
 
! Отговори
жаго преди 2 години
на намръщената девойка да пие редовно ЧОРАЙБЕ
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли български зъболекър който да питате, вместо да цитирате фалшиви webmd и други