Как да имаме дълбок сън

Не прекалявайте с кофеина и алкохола
13
Как да имаме дълбок сън
Снимка: Istock

Сънят е много важен за цялостното здраве, психиката, нивото на енергия. Той е определящ за всяка частица от обработката на хранителните вещества, синтеза на хормони, систематизирането на информацията от нашите мозъци. Изобщо, сънят е не просто начин да си починем, той е жизненоважен механизъм, от който зависят всички процеси в тялото.

Дълбокият сън е от още по-голямо значение. Не е достатъчно само да подремнете, за да презаредите батериите. Дълбокият сън е етап от съня, наречен REM сън, при който тялото не извършва никакво движение на мускулите, включително на очите. Това е фазата, в която мозъкът показва най-забавена активност, според доцента по неврология Никол Авена от e Icahn School of Medicine at Mount Sinai в Ню Йорк, цитирана от livestrong.com.

По време на дълбокия сън е по-трудно за човек да се събуди. През нощта може да имате повече от една фаза на дълбок сън, като тези фази се съкращават с наближаването на сутринта, според клиника Кливланд.

Защо имаме толкова голяма нужда от дълбок сън?

Дълбокият сън е необходим, защото играе ключова роля във възстановяването от стреса и дейностите, които извършваме всеки ден. По време на фазата на дълбок сън кръвното налягане се стабилизира. Това прави процесите на справяне със стреса по-лесни във физически и психически смисъл. Тялото ни има нужда от дълбок сън, за да стимулира и работата на имунната система.

Дълбокият сън е от изключително важно значение за мозъка, тъй като по време на тази фаза той обработва, систематизира и складира цялата получена информация.

Дълбокият сън съставлява между 13 и 23% от общото време, прекарано в спящо състояние. Това са между 1 и 2 часа, ако цикълът на съня ви е средно 7-8 часа. Колкото по-малко спите, тоест колкото повече безсънни часове имате през денонощието, толкова по-малко дълбок сън получава организмът ви.

Как да си осигурите повече дълбок сън за повече здраве? Ето и 5 начина.

1. Лягайте си по-рано.

Винаги, когато можете, лягайте по-рано. Колкото повече сън си осигурявате, толкова по-голяма е вероятността да спите по-дълбоко през нощта. Възрастните се нуждаят от средно 7-8 часа сън, за да се възстанови качествено организмът им. Също толкова важно е да си лягате по едно и също време, за да накарате организма си да свикне с установения режим.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пуснете си тихичко шум на движещ се влак. Приспива за десетина минути!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
""Дълбокият сън е етап от съня, наречен REM сън, при който тялото не извършва никакво движение на мускулите, включително на очите." Точно обратното - при REM фазата сънят е повърхностен, има бързи движения на очите (rapid eyes movements REM), сънува се, има движения и при събуждане се помни какво си сънувал. Папагалски превод без да се разбира за какво става въпрос.
4
3
 
11
 
! Отговори
Галилео Галилей преди 2 години
Точно алкохола пречи на един човек да премине във фаза "дълбок сън", но едва ли ще има някой тук, с адекватно ниво на интелекта за да го разбере. Дълбокият сън е свързван с продължителността на живота, научаването на нови неща и здравето на човека. Мога да дам линкове за повече информация, но едва ли някой тук се интересува от здравето си истински.
3
4
 
4
 
! Отговори
11 преди 2 години
Две бързи ракии преди лягане и ето ти дълбок сън.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При честен и здрав труд има дълбок сън.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имайки предвид основната сфера на компетенции на "журналистката" написала този материал: Мише, а как да имаме дълбок секс?