8 храни с малко калории, потискащи глада

Вкусни и полезни
28 фев 2022 12:33, Михаела Лазарова
6
8 храни с малко калории, потискащи глада
Снимка: Istock

Броенето на калориите е един от доказалите се във времето методи за контрол на теглото. За мнозина е изключително досадно да пресмятат колко калории са приели и колко са изразходвали, но това е един от успешните и неоспорими начини да успеете да поддържате калориен дефицит – така важен за отслабването.

Разбира се, броенето на калориите е ориентировъчно. Трудно можете да установите с абсолютна точност колко калории сте консумирали, колко точно сте изразходвали и колко точно калории са необходими на тялото ви, за да осигури енергия за жизнените процеси, тоест какъв е базовият ви метаболизъм. Числата са ориентировъчни и са в помощ на целия процес.

Едно е сигурно – ако консумирате излишък от калории, това ще бъде предпоставка за напълняване и трупане на мастна тъкан. Ако осигурите калориен дефицит, ще започнете да редуцирате теглото си.

Ограничаването на калориите и големината на порциите обаче е истинско предизвикателство за мнозина. Ако се налага да бъдете по-рестриктивни в намаляването обема на храната и броя на калориите, вероятността да изпитвате глад през деня не е никак малка. Гладът може да ви разсее, да ви раздразни, да ви направи неспособни да се справяте с ангажиментите си, с работата си, може да попречи на съсредоточаването, на концентрацията и работоспособността.

Как да се справите с глада, когато сте на диета и следите калорийния си прием?

Има някои подходящи храни за тази цел. Те са с ниско съдържание на калории, но същевременно имат засищащ ефект, защото съдържат фибри, протеини, полезни мазнини и въглехидрати. Ето кои са те.

Чери домати

Чери доматите са прекрасни за похапване, когато сте гладни. Лесни са за пренасяне, защото са дребни по размер, но са засищащи, тъй като са изпълнени с фибри. Освен това са наситени с антиоксиданти, по-специално ликопен, който има свойството да намалява риска от рак, да стимулира здравето на очите, косата, кожата.

Чай

Чаят има засищащи свойства. Когато се консумира горещ, той притъпява глада за известно време, а междувременно ви зарежда с антиоксиданти и флавоноиди, които имат редица полезни свойства за организма, включително намаляване риска от рак, облекчаване на запека, ускоряване на метаболизма, хидратация.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Овесените ядки кое им е ниско-калоричното? Дрриска се повече от тях и това е.
2
4
 
6
 
! Отговори
Мюмюн преди 2 години
Препоръчвам филе от скумрия, с него свалих двадесет кг.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две грешки: 1.чаят не е храна, а напитка. 2. Пуканките са с много калории и се дебелее