6 навика, с които вредим на психиката си

Водим заседнал начин на живот
16 мар 2022 12:30, Михаела Лазарова
7
6 навика, с които вредим на психиката си
Снимка: Istock

Всеки има своите добри и лоши навици. Винаги е по-добре за нас първият вид да надделява над втория. Всеки наш навик оказва положително или отрицателно въздействие върху психичното ни здраве. Толкова забързано живеем, че рядко се замисляме над това. Точно както лошите навици могат да бъдат вредни за физическото здраве, така могат и да повлияят негативно на психиката ни. Негативните мисли са първи в списъка, вижте и останалите.

Прекален перфекционизъм

Стремежът към съвършенство може да се разглежда като здравословен навик, особено когато се опитваме да постигнем успехи. От друга страна обаче, постоянната необходимост да сте перфектни в работата, семейството, личния си живот, може да навреди на усилията ви, особено ако нещо не се случи според вашите желания.

Според психолози перфекционизмът може да бъде положителен или отрицателен. Положителният ни помага да дадем най-доброто от себе си, като навиците, свързани с него включват поставяне на реалистични цели, отхвърляне на неуспехите, виждане на грешките като възможности за растеж. Стресът и тревожността са в здравословни граници.

Но навиците на отрицателния перфекционизъм са свързани с определяне на стандарти извън нашия обсег. Недоволни сме, когато не сме идеални, постоянно се тревожим от провала.

Лоша стойка

Лошата стойка не само ни прави по-малко привлекателни. Според проучване, публикувано в Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, добрата стойка може да намали риска от депресия. Резултати от други проучвания показват, че добрата стойка може да подобри нашето самочувствие и настроение, да намали дори умората.

Усещане за вина

Това е лош навик, който също вреди на нашето психично здраве. Неговото начало често се поставя в детството. С напредването на възрастта емоционалният капан на вината узрява, особено ако в обкръжението ни има хора, които постоянно се опитват да ни вменят това чувство, дори и да не сме виновни. Усещането за вина постепенно увеличава проблемите ни, от малките такива правим големи, смятаме се за лош човек, че не заслужаваме определени удоволствия и т. н.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Варна 3 Не й създавайте усещане за вина :)
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тираджията Гербави трролове под всички статии :)
5
0
 
9
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Аааа ний в къщи сме си оправили нашта психика бе. Още откак почна военната операционна програма в Украйна, и където да мръднеш по каналите, само туй гледаш, една сутрин жената като рече-Да пусна ли телевизора? й рекох-Пусни го ама от малката тераса, щото под голямата е колата на комшията, та да не стане беля де...И от тогаз рахат и спокойствие...
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Определено заседналият начин е проблем за много. Гледам да не работя повече от 2-3 часа на ден, но понякога се налага да стоя и по 12-14 и то 7 дни седмично (1-2 седмици през годината). Въпреки огромните финансови компенсации, които получавам за целта (разбирайте пари колкото за нов автомобил среден клас), се чувствам крайно депресиран и изморен. Гледайте си кариерата и живота, но не влагайте особено в първото. Ако сте кадърни, и 2-3 часа на ден стигат да се развивате.
3
0
 
4
 
! Отговори
Варна преди 2 години
Г-жо Лазарова, понеже страдам от вредния навик "Прекален перфекционизъм" Ви обръщам внимание, че са 5 на брой, а не 6 :)
2
7
 
2
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
Номер 7:Харесваш ПП и Кирил Петков.Ааа не чакай,това не вреди на психиката.Това означава че си вече напълно луд по цялата глава
1
4
 
3
 
! Отговори
Щаба на НАТО преди 2 години
Путин е виновен