Плюсовете и минусите на това да тренирате във фитнеса всеки ден

Редовните тренировки са много важни
Обновена: 5 апр 2022 22:32 | 5 апр 2022 20:56, Михаела Лазарова
13
Плюсовете и минусите на това да тренирате във фитнеса всеки ден
Снимка: Istock

Ако сте мотивирани да спортувате и тренирате редовно, това е похвално. Но трябва да знаете, че както с всичко останало здравословно, така и с тренировките не бива да се прекалява. В противен случай те имат тъкмо обратния ефект.

Проучване, цитирано от aarp.org и healthdigest.com констатира, че трениращите по 450 минути всяка седмица имат до 37% по-нисък риск от преждевременна смърт в сравнение с онези, които водят заседнал начин на живот. Това представлява тренировки всеки ден по около 1 час или малко повече. Редовните упражнения и тренировки се свързват с по-нисък риск от диабет, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, рак, преждевременна смърт, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Редовното ежедневно посещение на фитнеса може да подобри цялостното здравословно състояние, кондицията, издръжливостта, добрата форма. Резултатите, разбира се, зависят от вида на тренировките, продължителността им, степента на натоварване и редица други фактори. Можете например да комбинирате силови тренировки с кардио, за да можете едновременно да горите мазнини и да трупате мускулна маса.

За женското здраве е важно да се правят упражнения с тежести 4 пъти седмично, за да има мускулен растеж, важен за контрола на хормоните. Аеробните (кардио) упражнения също са важни за подобряване на цялостното състояние на организма, издръжливостта, редукцията на мастна тъкан.

И въпреки това, ако притискате до краен предел тялото си, има вероятност да навредите на организма си, като го изтощавате прекалено, от което произтича изчерпване на всички запаси от витамини и ценни вещества. Колкото по-интензивни са тренировките, толкова повече почивка е необходима между сесиите.

Редовните тренировки имат голяма важност и за увеличаване на костната плътност. Те стимулират синтеза на костно вещество, което е особено важно за превенцията на остеопороза. Имат принос и в превенцията на фрактури, увреждания на костната система в дългосрочен план. Такова значение имат както тренировките с тежести, собствено тегло и съпротивление, така и кардиоупражненията.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: фитнесмускуликалории
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Луд с лопата преди 2 години
Започнах с по един час тренировки на седмица.След това два пъти по един час и така нататък.Докато се усетя какво става бях започнал да ходя всеки ден в залата и стоях по минимум 2 часа.В един момент реших да си направя почивка.Сега стави ,връзки колена ,всичко ми е амортизирано.Преди тренирането ,нямах този проблем.Нещата са малко нож с две остриета.
6
3
 
3
 
! Отговори
До 5: преди 2 години
Ако под "резултати" имаш впредвид неефективната и смешна, неестествено уголемена мускулна маса, действай. Тия мускули, продукт на химията са по-вредни отколкото наднорменото тегло. Изгледай няколко пъти боксовите мачове между Тайсън Фюри и "мускулестия" Уайлдър, който след 4-тия рунд се движеше като пияно зомби. Не ми се занимава със зомбирани химици. Прави каквото знаеш, но не пиши глупости за масовата публика.
5
0
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
И ти грешиш, но и аз няма да ти обяснявам. Ще кажа само, че никога не съм пушил пия само по празници и спортувам от 14 годишна възраст. На времето правех точно тази грешка (тренировки с тежести и кардио заедно). После научих, че е по-добре да са в различни дни и резултатите не закъсняха. Но какво ли да ти обяснявам?
4
2
 
7
 
! Отговори
До 1: преди 2 години
Грешиш, но не искам да се хабя тук да ограмотявам анонимни. Естествено, ако не си изградил основата като ученик или около 20 годишна възраст, ако си хабил младостта си с ядене, пиене и пушене, след това ще ти е много трудно, ако не и невъзможно. Не е лесно някой да се осъзнае чак на 40-45г след няколко хронични болести, че е дебел и дърт, и така с магическа пръчка да започне да тича всеки ден и да спортува редовно.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мише, а имайки предвид областта на компетенциите ти, какви са плюсовете и минусите на това да правим секс всеки ден?
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-лесно се придвижвате до хладилника от леглото.
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Можете например да комбинирате силови тренировки с кардио, за да можете едновременно да горите мазнини и да трупате мускулна маса."===Не знам откъде е преписвано това, но вече повече от 30 г. е доказано, че подходът не дава резултати, единственото, което се постига е пълно изтощение и спадане на мускулната маса. Освен това шест дни в седмицата ще си съсипе, ще издържите не повече от две седмици.