Как да ускорите вашия метаболизъм?

Яжте повече фибри
Обновена: 14 апр 2022 22:33 | 14 апр 2022 22:32, Михаела Лазарова
7
Как да ускорите вашия метаболизъм?
Снимка: Istock

Ускоряването на метаболизма е един от главните принципи за контрол на теглото. Свикнали сме да смятаме, че спортуването и редовните кардиотренировки са ключът към бързия метаболизъм. Вярваме също, че броят на калориите е най-важен за това колко мазнини ще успеем да изгорим. Това е колкото вярно, толкова и крайно недостатъчно, когато говорим за метаболизма.

Метаболизмът е изключително сложна система, която засяга всяка биохимична реакция в организма. Той представлява скоростта, с която тялото усвоява и обработва приетите калории, превръщайки ги в енергия за целите на процесите в организма. Метаболизмът не се свежда само до това колко калории ще приемете и колко ще изгорите чрез движение и работа на тялото. Той е много по-сложен от това.

Когато говорим за „бавен метаболизъм“ се има предвид тенденцията на организма да трупа мазнини, въпреки че не преяждате. Така нареченият „бърз метаболизъм“ пък изгаря приетите калории без особени усилия от ваша страна, което позволява да се храните обилно, дори да преяждате, без това да води до напълняване.

Но процесите на метаболизма съвсем не се свеждат до това дали качвате или сваляте тегло. Метаболитното здраве обхваща всеки процес в тялото. Метаболизмът е набор от клетъчни механизми, които генерират енергия, осигуряват хранителен ресурс за всеки процес в тялото, от което зависи цялостното здраве.

Ако някъде по веригата на обработка и усвояване на хранителните вещества има нарушение, това може да доведе до напълняване, затлъстяване и поява на заболявания.

Как да ускорите вашия метаболизъм?

Изградете чиста мускулна тъкан

Физическата активност е важна не просто за да изгаряте повече калории, за да отслабнете, а за да изградите мускулна тъкан. Когато постепенно започнете да замествате мастната тъкан с мускулна, в тялото ви ще се променят много неща. Едно от тях е, че ще можете да изгаряте повече калории дори в спокойно състояние, защото колкото повече мускулна тъкан има, толкова повече енергия ѝ е нужна за нейната работа. Ако успеете да увеличите мускулната си маса, това ще ускори и метаболизма.

Ускорете пулса си

Неслучайно кардиоупражненията са толкова важни за забързване на метаболизма. Колкото повече и по-често предизвиквате сърцето си да бие по-учестено, толкова повече ресурс използва тялото ви. Редовните аеробни тренировки, при които пулсът ви се ускорява, забързват метаболизма и допринасят за изгарянето на калории и мазнини.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
дрън-дрън преди 2 години
До: номер 5 Аз вече нахвърлих няколко щрихи. Но както пише в статията - метаболизмът е много сложен. Хормоните играят голяма роля. Затова някои фитнес маниаци стигат дотам да зобят анаболи. тестостеронът има два вида действия: андрогенно и анаблно.От първото ти никне брада и гласът ти става като на Борис Христов. От второто - растат мускули. Ако ти липсва анаболния ефект не става. Е да, ама трябва да пиеш и антиестрогени с анаболите, щото излишъкът се превръща в естроген.
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Crystal meth :D :P
4
1
 
2
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 2 години
Права и 6те и разлика никаква :) Други съвети?
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С боб!!!!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ускоряването на метаболизма е един от главните принципи за контрол на теглото, НО И ЗА БЪРЗОТО ОСТАРЯВАНЕ! В БЪЛГАРИЯ ОСТАНАХА САМО НЕОБРАЗОВАНИ ПРО ФАНИ!
1
0
 
0
 
! Отговори
а преди 2 години
колумбия нали знае6 кьде е