7 полезни храни за добро настроение

Хапвайте черен шоколад
15 апр 2022 14:08, Михаела Лазарова
3
7 полезни храни за добро настроение
Снимка: Istock

Ако имате лошо настроение вероятно бихте посегнали към някое лакомство, за да се почувствате добре. Лъжливото усещане за щастие след като си похапнете шоколад или сладолед обаче няма да подобрят истински настроението ви. Психически може да се почувствате временно по-добре, но за да преборите лошото настроение ви трябват храни, които стимулират серотонина – хормонът на щастието.

Има някои определени храни, които могат да активират синтеза на серотонина в тялото и да подобрят настроението трайно, а не моментно.

Кои са храните, които могат да подобрят настроението?

Леща и боб

Фасулът и лещата са вкусни растителни източници на ценни протеини и сложни въглехидрати. Те не предизвикват висок и бърз скок на кръвната захар, което ги прави изключително здравословен избор. Съдържат много фибри, което подобрява състоянието на микробиома. Освен това те са полезни за подобряване на настроението, защото съдържат триптофан – съединение, което се използва за синтеза на серотонин в тялото.

Кафе

Любимото горещо и ароматно кафе не само ви ободрява и ви дава енергия, но подобрява и настроението. То стимулира мозъчните рецептори благодарение на съединението аденозин в състава си, който е стимулант, повишаващ бдителността, вниманието и подобряващ настроението.

Спанак и къдраво зеле

Когато сте тъжни или в лошо настроение вероятно не би ви се доял спанак. А пък още по-малко бихте се сетили за къдравото зеле, но променете този навик. Обръщайте се към тях за по-добро настроение, защото в тъмнозелените листни зеленчуци се съдържат ценни витамини от група В, които имат отношение към настроението и механизмите, борещи депресията. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако медиите замлъкнат, настроението ми ще бъде отлично. А то сутрин пускаш, уж да чуеш новини и веднага:Украйна, горките украинци, че и по рекламите вече-дават някакви телефонни номера и сметки на които да превеждаш пари. Моляяяяяя?
1
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Суджук 4 тона на аванта :)))