7 храни за повече енергия

Хапвайте нар
24 май 2022 21:40, Михаела Лазарова
2
7 храни за повече енергия
Снимка: Istock

Енергията в тялото ни се влияе от толкова много фактори. Стрес, липса на достатъчно сън, физическа активност през деня, умствена преумора. Това са само част от предпоставките, които изсмукват енергията ни и ни правят сънливи, недееспособни, лесно уморяващи се.

Храната е основният ни и всъщност единствен източник на енергия. При храносмилането и усвояването на хранителните елементи в тялото се осигурява енергиен ресурс, необходим за всички жизнени функции, а и за дейностите в ежедневието ни.

Ето защо е важно да се храним разнообразно и преди всичко здравословно с храни, които съдържат само естествени хранителни вещества. Те са тези, които дават истинска енергия на организма, защото имат ценна хранителна стойност, а не само празни калории, както е при обработените, преработените, готовите, пакетираните, тестените храни и тези с добавени захари.

Някои храни се отличават с по-висока енергийна стойност. Те съдържат изключително ценни хранителни вещества, от които тялото се нуждае за максимално повече енергия.

Кои са храните, които повишават енергията?

Цвекло 

Цвеклото е много богато на естествени плодови захари, а те са бърз източник на енергия. В цвеклото се съдържа и естествен нитрат, който подпомага кръвообращението, функциите на сърдечносъдовата система и участва в преноса на кислород към тъканите.

Стриди 

Стридите са известни с богатото си наличие на цинк. Но освен него те са ценен източник още на витамин В12, омега-3 мастни киселини, желязо и селен. Тази прекрасна комбинация от хранителни елементи и макровещества дава много енергия, повишава производителността, спомага да останете енергични и дейни през целия ден.

Спирулина 

Спирулината е водорасло с много ползи за организма. То се определя като суперхрана заради фантастичните си хранителни качества. Тя съдържа много големи количества желязо, витамини и протеини, което доставя изобилие от енергия на тялото. Има свойството да подобрява производителността, способността на тялото да остане активно през целия ден, а умът – бистър и бърз.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яко мръвка, пих спирулина 2 кг. полза йок.