За какво е полезна подправката сминдух?

Може да потисне менструални болки
27 май 2022 11:41, Михаела Лазарова
8
За какво е полезна подправката сминдух?
Снимка: Istock

Сминдухът е прекрасна билка и подправка, която се използва в много рецепти в традиционната ни кухня, но и в кухните на редица народи по света. Тя има не само превъзходен вкус, но носи и множество ползи за здравето. Според изданието health.com, сминдухът може да е добър помощник в контрола на кръвната захар и холестерола, което го прави съюзник в борбата с риска от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Сминдухът е подобен на детелина, но принадлежи към семейство Бобови. Родината му е Средиземноморието, но вирее и у нас. Добре познат е и в Индия, Китай, Северна Африка. Има леко сладък, леко горчив и тръпчив вкус, който наподобява прегоряла захар. Има много здравословни причини да консумирате сминдух по-често. Ето някои от тях.

Помага в контрола на диабета и превенцията му

Сминдухът може да допринесе в понижаването и контролирането на нивата на кръвната захар. Това е много важно с оглед предотвратяването на диабет и последиците от него. Това показват данни от мета-анализ от 2016 година, публикуван в Journal of Ethnopharmacology и цитиран от health.com. Данните показват, че сминдухът има положително влияние върху нивата на кръвната захар.

Превенция на сърдечносъдови заболявания

Сминдухът влияе добре и върху нивата на холестерола, което е особено важно за контролирането на сърдечносъдовия риск. Поддържането на оптимални нива на холестерол предпазва кръвоносните съдове от плаки, запушване, а това понижава риска от високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ сминдухът се свързва с положителни влияния върху сърдечносъдовото здраве, здравето на бъбреците, превенцията на кариес, загуба на слуха и зрението.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В каймата за принцеси слагам сминдух, придава им един уникален вкус!
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако случайно нямате сминдух, можете спокойно да си пасете люцерината и детелината.
5
0
 
3
 
! Отговори
Натуропат преди 1 година
Полезна е за каквото са полезни и всички други подправки - да ядем с по-голямо удоволствие и повече. Например - варено яйце със шарена сол.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полезна е за "Кайзер" пастърмата.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много върви на печен боб.
2
1
 
1
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
БЛАГОДАРЯ
1
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Spokono ste mi smi dukas kalto si doida