Как правилно и безопасно да извадите кърлеж от кожата?

Пинсетите не трябва да са плоски
23 юни 2022 19:07, Михаела Лазарова
13
Как правилно и безопасно да извадите кърлеж от кожата?
Снимка: Istock

Кърлежите са една от големите заплахи за здравето през лятото. Рискът от ухапване е по-голям, защото сме леко облечени с разкрити обширни площи от кожата, което прави достъпността по-лесна за тези паразити.

Кърлежите принадлежат към семейството на паяците и са по-скоро близки родственици с акарите. След като успеят да ви ухапят и да се впият в кожата ви, те започват да смучат кръв и да уголемяват размерите си. Преди да се случи това, те са много малки – само няколко милиметра, което прави забелязването им с просто око по-трудно. Ухапването също е незабележимо, защото в слюнката им се намира токсин, потискащ болката, според Medical News Today.

От голямо значение е кърлежът да бъде изваден от кожата възможно най-скоро след ухапването. Колкото по-дълго стои в кожата, толкова по-голяма е вероятността да зарази с инфекции и опасни болести, включително лаймска болест. Този риск нараства, след като кърлежът е престоял в кожата ви повече от 24 часа, според American Family Physician, цитиран от healthdigest.com.

От голяма важност е да бъде отстранен целият кърлеж. Ако това не се случи и части от главата му останат в кожата, рискът от инфекции и заразяване остава висок.

Изваждането на кърлежа не е толкова лесно, колкото много хора смятат. Не е толкова просто, както да издърпате лепенка от кожата. Крехкото тяло на кърлежа и силните му пипала правят риска от разкъсването му по-висок.

Как правилно и безопасно да извадите кърлеж от кожата?

Първото и най-добро, което можете и е хубаво да направите, е да се обърнете към лекар. Той знае най-добре как правилно да извади кърлежа така, че да не останат части от него в кожата ви.

Но ако нямате тази незабавна възможност, можете да го направите сами.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, трябва да използвате пинсети. Не опитвайте да вадите кърлеж с голи ръце.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: насекомикожакърлеж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
ДаКастрирамеСулюПаси преди 1 година
От СДС-крълежите няма спасение!Впият ли се един път в кожата на българина ,няма пускане.
11
0
 
1
 
! Отговори
Пепе преди 1 година
Оня ден лекар ми махна кърлеж. Напръска го с нещо, каза че го замразява и после просто го дръпна.
10
2
 
3
 
! Отговори
. преди 1 година
в града с ъглошлайфа, на село с ракетата
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-тъпята статия. Хубаво заглавие, но в статията нямаше нищо общо със заглавието. Ужас.
8
4
 
1
 
! Отговори
До до Пич преди 1 година
Ами правели го с някакъв специален уред. Не било с пинсети. И с този уред хем го задушават, хем му пречат да се изповръща. И накрая го измъкват безопасно, без да го разкъсат. Ама било трудно за обяснение. Трябвало човек да го види с очите си, за да разбере технологията. Ще трябва да изчакаме да се появи видео по въпроса в някой хубав ден.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4, вие поврьщащ кърлеж виждал ли сте?
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да отидеш на лекар, че да му дадеш 30 кинта за това, че е извадил кърлежа с пинсетата за вежди на сестрата... Не, мерси.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пич А какъв бил начинът?
4
1
 
1
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Един приятел ми каза наскоро, че бил изненадан да види, че лекарите имали някакъв нов начин за вадене на кърлежи. Той с интерес наблюдавал как вадят такъв от кожата на сина му. Идеята била пак да накараш кърлежа да се задуши и да си излезе сам. Обаче било особено важно да го накарат да не повърне преди това. Защото ако един кърлеж се изповръща - тогава е голяма опасността да ти вкара тия бактерии и ***.
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Котките като имат по 20-30 кърлежа и нищо им няма. Те като се наядат да се надуят с кръв и сами се пускат. У дома по плочките редовно ги размазвам.
2
4
 
2
 
! Отговори
Добре ли сте? преди 1 година
За един кърлеж ще одите по доХтори? Пинсети, минсети....нема такива работи бе. Вадя ки с ръце, с нокти ако са по големи. Или със зъби. А най добре става и с острие на нож ама трябва внимателно. Всяко лято ми се набиват такива гадини. Един пък бях за риба на палатка и сутринта към 10 кърлежа бях събрал. Няма голям праз.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, трябва да използвате пинсети' ---- няма пък! в русия ползват клещи!