3 знака, че сте твърде стресирани

Храните се емоционално
8
3 знака, че сте твърде стресирани
Снимка: Istock

Стресът е част от ежедневието ни. Понякога е в малки количества и по някакъв начин ни помага да сме по-продуктивни, в други случаи обаче сме изложени на постоянен стрес. Работа, семейство, здравословни проблеми, несподелена любов и т. н.

Причините са много. Склонни сме да неглижираме признаците на стрес, докато започнат да се умножават и да рушат живота ни.

Вижте 3 знака, че стресът е навлязъл сериозно в живота ви и е време да му противодействате.

1. Вашите модели на хранене се променят

Когато сме изложени на стрес и особено на продължителен, отделяният кортизол в тялото, който е хормон на стреса, може да промени апетита ни. Покаченият кортизол може да повиши глада ни за мазни храни, тестени и захарни изделия. Тези храни са моментално гориво за тялото ни. Тъй като стресът задейства реакцията „бий се или бягай“, мозъкът ни изпраща сигнали за захранване.

Освен че правим грешен избор за храни, количеството, което изяждаме обикновено е в повече. Това е ясен знак, че не можем да контролираме стреса или че не се опитваме.

Разбира се при други стресирани се проявява липсата на апетит. Това е по-скоро психологическа реакция. Знаците за глад все още съществуват и тялото ни все още има нужда да бъде захранено. Въпреки това фокусът ни е върху стреса и това, което го провокира и затова се храним по-малко от необходимото.

Но оказва се, стресът влияе също и върху метаболизма. Според западно проучване хората, заобиколени от повече стресови фактори за 24-часов период, ще изгорят около стотина калории по-малко, показва изследването.

2. Проблеми със съня

Хроничният стрес има забележим ефект върху нервната система, тъй като я държи в готовност за по-дълго време. Когато сме напрегнати и стресирани, трудно заспиваме или се будим често нощем. Това нарушава качеството на съня ни. Стресиран човек не може да спи пълноценно, а умората ни кара да сме още по-изнервени. Когато не си почиваме ефективно, нивата на стрес остават високи, което не ни позволява да спим добре.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 месец
До 3....мое ли да ти го турям у эaдникот бе каруцо
2
2
 
7
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
1 Прибира се пиян у къщи 2 Изсулва ви го отзад без да го очаквате 3 После си го бърше в пердето ! Е па стрес си е как не !
1
3
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 месец
Аэ знам эа една львица, дето е яку стресирана. Амь кво да напрайм, то си и божа работа нали