6 храни за по-бърз метаболизъм

Пийте зелен чай
9
6 храни за по-бърз метаболизъм
Снимка: Istock

Метаболизмът е много сложен механизъм. Той не се свежда само до скоростта на разграждането на храната. Числото на кантара съвсем не е единственият показател за бърз метаболизъм. Метаболитното здраве надскача далеч скоростта на усвояването на храната. Много хора мислят, че бързият метаболизъм е единственото важно нещо, за да отслабнат и да поддържат теглото си. Всъщност, от метаболизма зависи цялостното здраве на организма, дълголетието, способността на тялото да се справя с възпаленията, да осигурява енергия за жизнените процеси, според Case Integrative Health.

Двата медицински термина „метаболитно здраве“ и „метаболитна скорост“ не са взаимозаменяеми. Те имат своите специфични разлики и за да разберете метаболизма като цяло, е добре да се запознаете първо с разликите в тези два термина.

Healthdigest.com обяснява, че „метаболитно здраве“ се отнася до това колко добре тялото успява да разгражда и усвоява качествено хранителните вещества, микро- и макро елементи, така че да осигури енергия за всеки жизнен процес. За да изпълнява функциите си, организмът се нуждае от достатъчно енергия за дишане, поддържащи живота функции, както и такива, свързани с психическото и физическото здраве, включително енергия за ежедневните задачи и натоварване.

Здравословният метаболизъм далеч надскача разграждането на хранителните вещества и означава много повече от цифрите, които се появяват на кантара, когато стъпите на него. От здравия и пълноценен метаболизъм зависи дълголетието, общото здраве, предпазването от хронични заболявания, диабет, инсулти, инфаркти, високо кръвно налягане и други здравословни проблеми.

Много са факторите, от които зависи бързината на метаболизма. Тя представлява скоростта, с която тялото успява да осигури необходимите хранителни вещества и елементи за обезпечаване на всички процеси в тялото, така че то да не страда от дефицити и затруднения. Колкото по-балансиран е метаболизмът, толкова по-голям е шансът за повече здраве и дълголетие.

Кои са храните, които могат да помогнат в ускоряването на метаболизма?

Плодове

Плодовете, особено тези с високо съдържание на витамин С, са много важни за метаболитното здраве. Те са пълни с антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, причиняващи възпаления в клетките и тяхното преждевременно стареене. В плодовете се срещат и много фибри, витамини и минерали, които ускоряват метаболизма и допринасят за усвояването на желязото, особено витамин С.

Чай

Чайовете са много богати на антиоксиданти. Те са отлично средство да засилите метаболизма. Чайовете повишават енергията, допринасят за стимулирането на имунната система и спомагат за изгаряне на повече калории през целия ден. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
nema da zabravim celuvki
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, верно а тава - ако изядеш тие плодове, люснеш един зелен чаец с люти чушчици и накрая 1-2 краставици с авокадце и пълнозърнест леб и една вода, така че ти се сбръза метаболизъма, че нема да може да стигнеш да се изтласкаш навреме.Ей, а едно време на село какво авокадо имаше...
4
1
 
2
 
! Отговори
Таймингувай преди 1 година
С цялата *** рода не се стеснявай а.*** нямам 10000лв и злато да ми разваляш магии сори и тва си е бизнес нали
3
2
 
1
 
! Отговори
Се преди 1 година
Ре *** е вечеря на италиански като шармантната антоанета
2
2
 
2
 
! Отговори
Яж преди 1 година
Ги после си храни кучето с месо и го води да *** на гробищата
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И все пак внимавайте и с плодовете, не слушайте Емилова, плодовете ги яжте в норма! С мярка