Какви са ползите от спирането на алкохола?

Органите в тялото ви ще са по-здрави
17 юли 2022 12:20, Михаела Лазарова
41
Какви са ползите от спирането на алкохола?
Снимка: Istock

Алкохолът е част от ежедневието на много хора. Чаша вино вечер или коктейл с приятели е начин да разпуснете, да се позабавлявате, а може и да е чудесен начин да хапнете вечерята си, придружена с любимото питие.

Всички знаят, че алкохолът в големи количества не е полезен. Но също така е известно, че чаша вино или чаша бира няма да ви навредят. Това дава усещане за спокойствие и безопасност. Въпреки това, алкохолът има своите негативни ефекти върху здравето и организма, дори в малки количества. Ако спрете да пиете какъвто и да е алкохол, тялото ви може да изпита някои здравословни ползи.

Какви са ползите от спирането на алкохола?

По-дълъг и по-здрав сън

Алкохолът е една от главните причини да се будите през нощта към 3-4 часа, според експерти, цитирани от bodyandsoul.com.au. Той влияе върху капацитета на паметта, работоспособността, има негативен ефект върху нервната система. Влияе дори върху емоционалната стабилност, тъй като съдейства за намаляване на времетраене на съня и оказва негативен ефект върху механизмите на почивка през нощта. Това се отразява върху здравето, психиката и цялостното представяне през деня.

Кожата ще се възпалява по-малко

След като попадне в организма, алкохолът се обработва до съединения, като ацеталдехид например, който причинява възпаления в клетките, разширява кръвоносните съдове, а това води до поява на зачервявания по кожата, подобни на розацея или на спукани капиляри. Алкохолът предизвиква и ускорено стареене на кожата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: алкохолбезсъниебръчки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
13
 
! Отговори
До 31: преди 1 година
Има цял екип от лекари и медицински сестри, които са се грижили както за Чърчил, така и за пиянката Борис Джонсън. Когато Борис Джонсън влезе в болницата за КОВИД, имаше две мед. сестри специално за него през цялото време. Ако ти влезеш в болница, ще има 1 уморена мед. сестра за цялото отделение, а лекар ще се вясва 1 път в седмицата ако си късметлия. Ако ти не се грижиш за здравето си сам, никой друг няма да мисли за теб. Като сте пpocтаци, пopкайте и умирайте, и без това няма полза от вас.
27
0
 
7
 
! Отговори
Де да знам преди 1 година
Първото уиски на Чърчил е било 30 минути след събуждане. До вечерта е стигал до 24 уискита. То вярно, че там няма малко и голямо, има си уиски 33 грама. Ама както и погледнеш си е бутилка 700 гр уиски дневно. В продължение на десетилетия. Пък е доживял до над 90 години.
26
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Има ли такива?
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е на първо място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови болести. Причините са 3: 1. Липса на масов спорт 2. Алкохолизъм в над 75% от българските мъже 3. Системно преяждане и неправилно хранене 4. Добавяме и лоша здравна система. ..... Колкото до темата - такова нещо като "умерено или ограничено пиене" няма - има алкохолизъм или не.
24
2
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Така е. Но повечето от хората не са достатъчно интелигентни за да спазват баланса и резултата е ...трагичен. Туловища от 200кг или пази Боже, още по- лошо -загубили човешкия си образ алкохолици и наркомани
23
1
 
12
 
! Отговори
Мъдрец преди 1 година
Всичко трябва да е балансирано. Чаша вино ще ви донесе ползи , бутилка вино вреди. С всяка храна е така. " Белите отрови" сол и захар са били дълги столетия лекарства , докато не са се превърнали в отрови от прекомерна употреба и комерсиализиране.
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За яденето си хабиш зъбите, а за "пиеньето зъби ти не требват" - народна мъдрост.
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ползите са в това че се спестява от пари за алкохол.Същото е и ако спрем яденето - ще се спестяват пари от ядене.
20
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавите, в които не се пие са на светлинни години напред. Срещу араби, китайци, евреи и тн да тичаме не моем ги стигнем. Там където има най-много алкохолици и живота е най-зле, справка-враца, перник и тн.
19
5
 
12
 
! Отговори
Цгь преди 1 година
Полза ли? Та спирането на алкохола води в 99% от случаите до развод!!! Ей тва не е шега работа.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами спираш една отрова!Това е ползата.
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви!
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изследването във Враца ли е правено ,не разбрах,защото там на напитки под 70 ,казват безалкохолни?
15
2
 
23
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Половината държава са алкохолици.На 40г. мязат на старци,увиснали шкембета,подпухнали мутри.....трагедия.Иначе разправят,че по хубаво от ракийката нямало.Тц-тц
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, дядо ми е на 99 години, ама през целия си живот не е употребявал алкохол и цигари. Дай Боже декември месец ще му спретнем 100-годишен юбилей
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Есин приятел на 48 г е и му намериха цироза на черния дроб, лекарите му казаха да спре алкохола, иначе няма да живее повече от 7 месеца, спря го за 2 месеца и ся пак си го почна. Това влезне ли ти един път вгзъ, то няма отказване
12
2
 
23
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Всичко е въпрос на гени и наследственост.На който му е писано да умре при ПТП , няма да умре от алкохол.
11
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз мразя хората, които пият алкохол и се обръщам към тях с жестокост! Радвайте се, че не съм ви барнал кога пиете, иначе боксове на почивки
10
0
 
14
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Алкохолът е вреден само за рибите,но ако са печени ми помага.
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм вече на втора бира. Имам си още две, а вечерта съм на ресторант и мисля да взема 1 литър вино доза.