Може ли да консумирате овесени ядки при диабет?

Овесените ядки са пълнозърнеста храна
2
Може ли да консумирате овесени ядки при диабет?
Снимка: Istock

Овесените ядки са една от най-полезните храни, които можете да изберете. Ако имате диабет обаче може да се появи въпросът можете ли да ги консумирате. Този въпрос се появява, защото овесените ядки са богати на въглехидрати, а именно те са в основата на повишаването на кръвната захар.

Овесените ядки обаче са един от най-здравословните избори, които можете да направите без значене имате ли диабет или не. Това е така, защото те са много богати на протеини и фибри, които забавят повишението на кръвната захар и дори помагат за нейното стабилизиране.

Много е важно какви овесени ядки избирате и в какво количество ги консумирате. Тези два фактора са от решаващо значение за поддържане на здравословни и контролирани граници на кръвната захар.

Овесените ядки са пълнозърнеста храна, което означава, че съдържат всички части на зърното - трици, зародиш и ендосперм. Според Harvard Health Publishing, това означава, че овесът предлага разностранни ползи за здравето. Той е много богат на фибри, минерали, антиоксиданти, витамини, полезни мазнини, протеини и бавно разграждащи се въглехидрати.

Фибрите в него помагат за добро храносмилане. Подхранват полезните бактерии в червата, като насърчават тяхното делене и нормално протичане на функциите им. Освен това фибрите в овесените ядки допринасят и за забавяне на усвояването на въглехидратите, което стабилизира кръвната захар.

Това може да е от особена важност за диабетиците, страдащите от инсулинова резистентност и усилено трениращите хора, които се опитват да изградят мускулна маса. Овесът е и много добър източник на магнезий – минерал с особена важност за мускулите и нервната система.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
МСА преди 1 година
Не, не може! Просто спрете *** въглехидрати, преминете на хранене ограничено във времеви прозорец от 6-8ч. Това е най- доброто и лесно нещо, което може да направи за себе си един диабетик (тип2)
1
1
 
5
 
! Отговори
Фелдшер преди 1 година
Можете! Но да са сурови и без захар.