Възможно ли е менструалният цикъл да повлияе на здравето ви?

Може да влоши синдрома на раздразненото черво
Обновена: 19 авг 2022 10:27 | 18 авг 2022 18:34, Михаела Лазарова
0
Възможно ли е менструалният цикъл да повлияе на здравето ви?
Снимка: Istock

Менструалният цикъл е много сложна система от взаимодействия, които са характерни за женския организъм. Тази сложна вълна от процеси и промени е част от живота на всяка жена, но той може да предизвика и промени в здравословното състояние. Менструацията е нормална част от функциите на женския организъм, но това не означава, че той не засяга здравето и не прави животът на жените по-труден в този момент от месеца.

Кои са необичайните начини, по които менструалният цикъл може да повлияе на здравето ви?

Може да влоши астмата

Може да звучи невероятно, но менструалният цикъл може да влоши съществуваща астма. Ако сте се чудили защо получавате обостряне на симптомите без видима причина, идването на менструацията може да е в основата. Точно преди идването на цикъла или веднага след приключването му хормоните се променят. Тази промяна може да отключи леки пристъпи и влошаване на астмата, според livestrong.com.

Може да влоши синдрома на раздразненото черво

В такива ситуации може би много жени са забелязвали как при идване на цикъла се усещат проблеми в храносмилателния тракт. Червата започват да действат по-бързо, което води до разстройство, подуване, газове, усещане за тежест. Състоянието отново е свързано с промяната в хормоналния статус. Някои хормони се повишават, което отключва раздразнение на червата, в някои случаи дори леки възпаления. Простагландините, специфичен вид биохимикали, имат свойството да отпускат мускулатурата на червата, като създават условия за диария и подуване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари