Как да се храним при проблемна кожа?

Избягвайте пиковете на кръвна захар
21 сеп 2022 23:00, Михаела Лазарова
3
Как да се храним при проблемна кожа?
Снимка: Istock

Каквито и да са модните тенденции през годините и независимо от променящите се стандарти за красота, има нещо, което е винаги на мода – и това е красивата кожа. По какъвто и начин да се опитаме да ги прикрием, несъвършенствата ще си останат и дори можем да влошим състоянието си, провокирайки появата на акне. Какво представлява то? Най-просто казано, това е запушване на порите на кожата. Обикновено причината е промяна във фона на хормоналния баланс по време на пубертета. Но проблемите могат да продължат и след това.

Заобикалящата ни среда, мръсният въздух, прекарването на дълги часове на закрито, лошите хранителни навици – това са все фактори, които със сигурност ще се отразят неблагоприятно на кожата ни.

Какво можем да направим? Разбира се, първото, което ни идва наум е да потърсим някакво решение – под формата на крем или маска. За съжаление, може да се окаже, че сме дали парите си на вятъра. Нужни са много по-кардинални действия – включително цялостна промяна на начина на живот и хранене.

Каква диета е добре да изберем, ако страдаме от проблемна кожа? Ето някои съвети, които могат да са ви от полза:

Избягвайте пиковете на кръвна захар

Храни, които причиняват резки скокове в нивата на кръвната захар, спомагат за освобождаването на хормон, подобен на инсулина. Увеличените му нива могат да причинят възпалителни процеси – това води до повишаване на риска от развитието на акне, тъй като порите увеличават производството на себум.

Храни, които причиняват пикове на кръвна захар са: бял хляб, бял ориз, паста, захар. Изброените са все продукти, които са с висок гликемичен индекс.

Други храни, които могат да са причина за проблеми с кожата: млечни изделия, наситени мазнини, трансмазнини.

Проучвания доказват, че консумирането на големи количества от тези продукти може да доведе до производството на хормони, които да причинят по-голямо отделяне на себум от порите. Освен това те се свързват и с увеличаването на риска от възпалителни процеси в организма.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: кожаакнекръвна захар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Дддф преди 1 година
Като и да се храниш тая гнас нема да се махне
1
0
 
0
 
! Отговори
kiko преди 1 година
Баси тъпата статия!!!!!!!!!