Маки бери - за бърз метаболизъм и здраво сърце

Маки бери е изключително богат на антиоксиданти
21 сеп 2022 12:45, Михаела Лазарова
3
Маки бери - за бърз метаболизъм и здраво сърце
Снимка: Istock

Красивата Южна Америка, включително места като Чили, Аржентина и Патагония, е дом на разнообразие от горски плодове. Един от тях е маки бери или макуй бери (Maqui Berry). Това са малки зрънца в тъмнолилав цвят, които са сочени за суперхраната за нашето здраве.

У нас можем да ги намерим в магазините за здравословни храни, аптеките, под формата на прах (може да се добавя към смутита, кисело мляко, фрешове, здравословни десерти) или хранителни добавки. Преди употреба е добре да се консултираме с лекар.

Маки бери са били използвани от индианците мапуче, живеещи в Чили, от векове като традиционно лекарство срещу различни неразположения. Кои са едни от основните ползи за здравето от маки бери?

1. За добър метаболизъм

Според западно проучване, маки бери влияе положително върху въглехидратния и глюкозния метаболизъм, заради високите стойности на определени съединения в плодовете. Учените смятат, че маки бери може да повлияе преддиабет и диабет тип 2 при възрастни, да помогне за нормализиране на нивата на кръвната захар и инсулина на гладно.

2. Насърчава сърдечното здраве

Маки бери е изключително богат на антиоксиданти, което го прави естествено оръжие срещу свободните радикали. Според изследвания, добавки с екстракт от маки бери, приемани ежедневно в продължение на 12 седмици, понижава LDL („лошия“) холестерол и повишава HDL („добрия“) холестерол при възрастни. Също така се смята, че предпазва кръвоносните съдове от увреждане, дължащо се на оксидативен стрес и възпаление.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
nonimen преди 1 година
kanecnna dam tibya uiiii v kyki tolka padajdi krasotka
1
1
 
5
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 1 година
А против Ковид как действа ?!