Полезни храни за здрави стави

Подхранват и съединителната тъкан
22 сеп 2022 10:50, Михаела Лазарова
2
Полезни храни за здрави стави
Снимка: Istock

Когато чуем колаген, обикновено се сещаме за кожа, бръчки, красота. Има различни типове колаген, който е полезен не само за кожата, но и за нашите стави. На функционално ниво колагенът ни дава гъвкавост и сила. Помага на ставите да се движат плавно и без болки. Знаем, че за да бъдем в добро здраве и форма трябва да избираме разумно храните, които консумираме. Вижте някои полезни храни, които съдържат колаген или спомагат за неговия синтез и поддържане.

Костен бульон

Една от най-полезните храни за здравето на кожата, но също така и за съединителната тъкан и ставите. Костният бульон е богат на колаген, както и редица други полезни съставки за ставите, като глюкозамин и хондроитин, както и калций, магнезий, фосфор, силиций и сяра.

Храни, богати на биофлавоноиди

Боровинките, къпините, черешите, канелата, акай бери, червеното зеле и лукът, съдържат антоцианидини, които помагат за укрепване на съединителната тъкан чрез образуване на специфични връзки между колагеновите влакна. А пък кайсиите, нектарините, черешите и натуралното какао ни осигуряват катехини, които предотвратяват разграждането на колагена, смятат учени.

Храни, съдържащи цинк

Добри примери са агнешкото месо, говеждото,, сусамовите семена/сусамов тахан и тиквените семки, морските дарове. Те са с високо съдържание на цинк, който е необходим за производството на съединителната тъкан.

Храни, богати на мед

Още един важен хранителен елемент за здрави стави и кости е медта. Можем да си го набавим, консумирайки авокадо, какао, сусам, слънчогледови семки, кашу. Медта е необходима за синтеза на колагена.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
полезно преди 1 година
Мислех, че акай бери действа против запек, но ето, че научих и че е полезно за ставите!
1
5
 
2
 
! Отговори
МВР ПОЗОР преди 1 година
50 000 полицаи ходят като зомбирани/назобени гледат мъжки г.ъзове със СРС техника, използват банди(Следствени) за черната работа, хванаха ги! България е терористична Държава!В ПЕРНИК И БОБОВ ДОЛ Ви издадоха п.ростите полицаи !