6 храни и напитки, които да не консумирате при лошо настроение

Внимавайте със сладкишите
23 сеп 2022 10:25, Михаела Лазарова
5
6 храни и напитки, които да не консумирате при лошо настроение
Снимка: Istock

Когато става въпрос за нашето настроение, често мислим, че дали то ще е ведро или обратното, се дължи само на определени ситуации, хора, средата, в която се намираме... Въпреки че тези неща оказват голямо влияние върху психиката ни, храните и напитките, които консумираме, също могат да влошат тревожността и симптомите на депресия, смятат учени.

Когато не сме в настроение, търсим спасение в храната и особено в любимите ни сладкиши. Но дали това наистина ни помага да сме щастливи или точно обратното? Вижте кои храни е добре да избягваме, когато сме тъжни, стресирани, апатични.

Захарни изделия

Консумацията на захар под формата на сладкиши, подсладени напитки, вафли и т. н. води до повишаване на нивата на глюкозата в кръвта, което води до общо усещане за добро настроение и щастие. Скоро след това нивата на глюкозата спадат и тогава е възможно да се почувстваме мудни и раздразнителни. Според учените, захарта има отрицателен ефект върху невроните и синапсите в мозъка.

Плодови сокове

Плодовите сокове са лишени от фибри и също могат да доведат до покачване на кръвната захар. Това важи и за фрешовете и за соковете в кутия. Ето защо най-добре е да хапваме цял плод или поне да не консумираме толкова често сокове, ако не искаме да се чувстваме уморени и да имаме промени в настроението.

Кофеин

Кофеинът е стимулант, който нарушава цикъла на съня и предизвиква прилив на енергия. Освен това намалява усвояването на важни витамини за балансиране на настроението. Кофеин има не само в кафето и някои видове чай, но и в енергийните напитки. Ето защо трябва да се внимава много с неговата консумация.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Абе комшу преди 1 година
Нивата на захарта и холестерола, достигайки определен праг ,може да доведе до убийството на дразнещия комшия със силната музика и пияни ,ревящи ***.За това внимавайте какво ядете и обезателно си оправете настроението с поредната статия на денс.бг хаххаха.Много ме размиват и радват и ти оправят настроението.Вие не знаете ,но с вашите статии спасявате човешки живот.С обич , комшията
4
2
 
2
 
! Отговори
6 вида кифли, преди 1 година
които да не консумирате при лошо разгонване
3
2
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Тортата на Линда пък 150 лева :)))
2
2
 
2
 
! Отговори
МВР ПОЗОР СТЕ преди 1 година
Полицаи се опитват да ме убият в Бобов дол по политически причини !
1
2
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Нема пари за торти от Неделя 50 лева :)))