4 трика за намаляване на холестерола

Добавете малко зехтин и канела към овесената каша
25 сеп 2022 13:42, Михаела Лазарова
12
4 трика за намаляване на холестерола
Снимка: Istock

Начинът ни на хранене е от съществено значение за поддържането на здравословни нива на холестерола. В комбинация със спорт и добавянето на някои полезни храни към дневното меню, контролиране на стреса, можем да подобрим значително стойностите на холестерола, ако той е висок.

Както знаем, има редица хранителни комбинации, които благоприятстват здравето ни.

Вижте 4 малки трика в храненето, които също имат положително отношение към баланса на холестерола.

Добавете авокадото върху пълнозърнестия тост

Ако обичате да хапвате пълнозърнеста препечена филийка, добавете към нея и от полезното авокадо. Авокадото е плод, който съдържа мононенаситени мазнини, които помагат за понижаване на LDL-холестерола или „лошия холестерол“, смятат специалисти. В комбинация с пълнозърнест тост това определено носи ползи за здравето. Пълнозърнестият хляб съдържа разтворими фибри, за които се смята, че могат да се свържат с излишния холестерол и да го отведат от тялото.

Добавете малко зехтин и канела към овесената каша

Едва ли бихме се сетили за комбинация от зехтин и овесени ядки, когато става въпрос за любимата ни овесена каша. Овесените ядки също са богати на разтворими фибри, които също помагат за свързването на холестерола в червата и отстраняването му от тялото. Според клиника намираща се в Кливланд, консумирането на около една и половина чаени чаши сварени овесени ядки дневно може потенциално да понижи холестерола с 5 до 8 процента.

От друга страна, зехтинът може да подобри липидния профил чрез намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия. Не на последно място канелата също може да допринесе за понижаване на лошия и общия холестерол при хората с диабет тип 2.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
Никой преди 1 година
Абе яж квото искаш,пази диета,пии каквото искаш и цял ден лежи на дивана и чакай Аладин да се появи да направи чудото!Маика му е тренировката,бягане,дълго ходене ,завърти се на фитнес или улични лостове е това всичко се балансира от личен опит...иначе може да си 100-150 кг да живееш в мазето да не правиш грам движение и да четеш тия неща и да си викаш ся ше изям едно кило авокадо и ще пия КОЛА ЗЕРО щото някой е казал...движението е живот
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам познат над 100 кг. пуши по една кутия цигари на ден и пие по 500 гр твърд алкохол като замезва със всякакви колбаси, фъстъци и каквото се сетите вредно и накрая има перфектен холестерол. Всичко е до ген като здравите зъби, косата която не е паднал и няма един бял косъм до 40 г. ноктите и т.н.
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храната влияе 10-15 % на холестерола. Не ям нищо пакетирано и обработено като чипсове, торти, коли, фанти и други. Не ям и месо освен заешко и пилешко без кожа в умерени количества. Не консумирам и тестени освен пълнозърнести и пак ми е висок холестерола. Ям редовно бадеми, авокадо, овесени ядки, леноно семе, ябълки и абълков пектин, куркума, всякакви зелени зеленчуци без термична обработка, риба, сьомга, риба тон, скумрия и прочие и накрая няма резултат.
7
2
 
9
 
! Отговори
Между другото преди 1 година
Холестеролът беше доказано, че няма отношение към храненето ;)
6
1
 
1
 
! Отговори
Хахахахаха преди 1 година
Егаси Мишите по-голям лекар от лекар! Само тя знае как да излекува хората с висок холестерол! Хвала!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4 Е не сме като тебе да имаме култура в храненето.
4
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балканскияттт ***, който яде като вол всеки ден - пържени картофи, кюфтета, салами, много ясно, че ще е с висок холестерол. Нямате култура на храненето
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какни ся тия изгзъци задължително за всичко трябва да ядем аншоа,Авокадо с други глупости паста да ви имам ястията
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят баща е на 87 г. Цял живот не е правил изследвания, не е ходил по лекари и в болница, и точно сега се наложи да постъпи...и то...заради ХЕМОРОДИ, които цял живот са го мъчили, ама чак сега се утежни положението. Преди да го оперират, му направиха ЗА ПЪРВИ ПЪТ пълни изследвания, лекарите се шашнаха - ТАКЪВ ЗДРАВ МЪЖКИ ОРГАНИЗЪМ НИКОГА НЕ СА ВИЖДАЛИ - кръвно 102/55, кръвна захар - 3, нормален холестерол, киселинност също. И му викат - спокойно, дядо, сега ще те оперираме, едни Х нищо не са.
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето и още един трик. Яжте редовно прясна люцерна и магарешки бодил..