Кои хранителни елементи са важни по време на перименопауза и менопауза?

Помагат за намаляване на неразположенията
29 сеп 2022 21:30, Михаела Лазарова
5
Кои хранителни елементи са важни по време на перименопауза и менопауза?
Снимка: Istock

Здравословният начин на хранене, редовната спортна активност, са едни от най-добрите неща, които можем да направим, за да преминем в добра форма през перименопаузата и менопаузата. Нуждите ни от хранителни вещества може да се променят с напредването на възрастта. Вижте кои освен пробиотиците, витамините А, D и куркумата са важни за женското здраве по време на перименопаузата и менопаузата. Внимание! Преди прием на хранителни добавки се консултирайте с лекар!

Магнезий

Този минерал участва в редица процеси в човешкото тяло, от функцията на мускулите и нервите, до регулирането на нивата на кръвната захар и кръвното налягане, изграждане на кости, енергийния метаболизъм и други. Магнезият също така е важен и за сърдечното здраве, намалява риска от диабет, бори се с остеопорозата, намалява запека, безсънието, нервността, изобщо много здравословни проблеми и неразположения, които могат да се увеличат с настъпването на перименопаузата и менопаузата.

Витамин К

Важният за женското здраве витамин К се съдържа в листните зеленчуци, чушки, сини сливи, броколи и други. За него е известно, че помага за правилното съсирване на кръвта, здравето на кръвоносните съдове и играе роля в поддържането на здравето на костите. С напредването на възрастта костната плътност намалява.

Витамин К е мастноразтворим, което означава, че тялото го усвоява по-добре, ако се консумира с малко мазнини, за предпочитане здравословни, като зехтин, авокадо, ядки и семена, риба. Някои западни проучвания показват, че витаминът е още по-ефективен, когато се приема с витамин D или храни, богати на него.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Общопризнат лауреат преди 1 година
До Margareth - Марго! Ти не знаеш ли, че ако се прави секс пред камера или се гледа чрез уеб камера как други правят секс, менопаузата и андропаузата настъпват много по-рано?
1
0
 
1
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Едно време какви катеричоци имаше или друго си беше да погалиш таралеж