Самотата води до депресия, сърдечни болести и затлъстяване

Може дори да състари човек – при това по-бързо от тютюнопушенето
4
Самотата води до депресия, сърдечни болести и затлъстяване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Самотата може да предизвика депресия, сърдечни болести и затлъстяване, съобщава електронното издание на в. „Дейли мейл“, цитирано от БТА.

Националната служба по здравеопазване на Великобритания препоръчва на хората, които се чувстват самотни, да се срещат по-активно със семейството и приятелите си.

Всеки се чувства самотен от време на време, но ако стане хронично може да предизвика хронични заболявания, които ще влошават общата здравна ситуация в обществото. Проблеми като депресия, безпокойство и стрес, причинени от самотата, са познати от десетилетия. Сега обаче лекарите откриват, че самотата може дори да състари човек – при това по-бързо от тютюнопушенето.

Съвместно проучване на Станфордския университет и на този в Хонконг установи, че усещането за самота влияе на биологичния часовник по-силно, отколкото го правят цигарите.

Изследователите уточняват, че хроничната самота не е равносилна на временни състояния като липса на приятели или малко социални контакти. Много хора живеят щастливо и сами. Усещането за изолация може да е налице, дори когато даден човек има връзка или голямо семейство. Това може да намали физическата активност, което от своя страна да причини проблеми като безсъние, болки, високи нива на стрес.

В крайна сметка самотата отключва проблеми с високото кръвно налягане, сърцето затлъстяване, срив на имунитета, когнитивен упадък и деменция. Високите нива на хормона кортизол имат пряко отражение върху способността на мозъка да запаметява, казват учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Гдр преди 1 година
Ми не ,не е така! Хахахах
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре самота, отколкото дразнеща компания. С малко концентрация и с интелектуални интереси, се постига много. Научете се да си се харесвате, слушайте музика, правете си разходки, избягвайте еснафите. Бъдете здрави, мили хора! Догодина пак на барикадите и там ще сме заедно!
1
0
 
10
 
! Отговори
Гост преди 1 година
А лъжата?