6 ползи за кожата и косата от консумацията на тиква

Бори се със свободните радикали
15 окт 2022 21:42, Михаела Лазарова
7
6 ползи за кожата и косата от консумацията на тиква
Снимка: Istock

Всеки сезон ни дарява с вкусни и полезни плодове и зеленчуци. И тази есен няма да пропуснем да добавим към менюто си вкусната тиква. Печена, варена, в любими десерти, смутита, в ястия и супи, тиквата е една от най-полезните храни за нашето здраве. Доказано е, че редовната ѝ консумация има благоприятно влияние върху здравето на сърцето, храносмилателната система, имунитета, загубата на излишни килограми. Но тиквата помага и за това кожата и косата ни да бъдат по-здрави и красиви. Как и защо да не пропускате да я консумирате?

Осигурява на кожата важни хранителни елементи

От семките до месестата част, тиквата е богата на хранителни вещества, които са полезни за кожата. Тези хранителни вещества допринасят за хидратирането ѝ, но също така и за възстановяване на щетите отвътре навън. Някои от важните витамини и минерали, които си осигуряваме, консумирайки тиква са алфа-хидрокси киселини, витамини А, С, Е, бета-каротин, магнезий, цинк, омега-3 мастни киселини и други.

Невероятни ползи против стареене

Тиквите съдържат ензими и алфа-хидрокси киселини, които разграждат мъртвите кожни клетки. Чрез премахване на мъртвите кожни клетки се ускорява нормалната клетъчна регенерация. Това допринася кожата ни да бъде по-гладка и озарена. Също така, тиквените ензими са богати на антиоксидантите витамини А и С, които успокояват кожата, намалявайки фините линии и бръчки. Също така, бета-каротинът засилва синтеза на колаген, предпазва кожата от UV лъчите. Не на последно място маслото от тиквени семки също е особено полезно за предотвратяване на признаците на стареене.

Заздравява косата

Според западни проучвания, редовната консумация на тиква може да помогне при косопад или изтъняване на косата. Това се дължи на минерали като калий и цинк, които поддържат косата здрава и насърчават растежа ѝ. Тиквата е и добър източник на фолат – витамин В9, който помага за подобряване на кръвообращението, което стимулира растежа на косата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: косатиквакожа и бръчки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последно, тиква ли да муаме, или кедрови семки ?!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за държавата е полезна.
3
2
 
8
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 1 година
A зa вoжa cтaвa ли?
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На село баба я вареше с прясно мляко, с брашно, с канела, беше много вкусна. Еееех, селски години! Най-хубавите ми! Някъде до 18-годишна възраст бях на село. После 2 години казарма. И после университета в Софето. За кво дойдох тука, още се чудя. Завърших и вече 30 години тука. Спомням си в началото на 90-те, беше спокойно откъм народ, улиците бяха тихи и спокойни, а сегаа - УЖАС!
1
5
 
8
 
! Отговори
Зевзек преди 1 година
Я изненада, влязох в статията само за да видя коментарите за Бойко, пък то йок.