Има ли място хомеопатията при лечението на често боледуващи деца?

Медицински проучвания доказват положителния ефект
24 ное 2022 09:49, Александър Попов
35
Има ли място хомеопатията при лечението на често боледуващи деца?

Най-честите причини за консултация с лекар при децата са повтарящи се инфекции, които през есенно-зимния сезон се проявяват с по-голяма честота, дори на всеки 2-3 седмици. Има ли място хомеопатията при лечението на често боледуващи деца и съществуват ли безспорни доказателства за ефективността на метода е една от темите, за които международната научна и медицинска образователна кампания „За Хомеопатията“ дава информация.
Д-р Василка Юрукова, хомеопат и специалист по вътрешни болести, дългогодишен преподавател по хомеопатия в редица медицински университети в България и САЩ, представи научни доказателства, ефективността на метода върху детското здраве.

„В моята над 20-годишна практика, редовно се срещам с едно и също оплакване от родителите на моите малки пациенти. Детето боледува много често, налагало се е да приема над 4-6 антибиотични курса годишно, а всички търсят най-щадящото и ефикасно лечение без странични ефекти. И това е хомеопатията.

Най-честите заболявания, които лекуваме с хомеопатия в детска възраст са увеличена „трета“ сливица, рецидивиращи хреми, синузити, ангини и ушни инфекции, рецидивиращи бронхити, кожни и дихателни алергии, включително бронхиална астма. При всички мои пациенти хомеопатията дава изключително добър ефект, който се потвърждава и от множеството медицински проучвания, които съществуват по темата.“, коментира д-р Василка Юрукова.

Най-всеобхватното до момента медицинско проучване е EPI3 и е проведено във Франция сред 825 общопрактикуващи лекари и 8 559 техни пациенти. То показва, че при еднакви здравни резултати пациентите лекувани с хомеопатия1 и 2 от инфекции на горните дихателни пътища приемат с 57% по-малко антибиотици и с 46% по-малко температуропонижаващи и противовъзпалителни.

Съществуват и редица медицински проучвания за приложението на хомеопатията при лечение на остри дихателни и ушни инфекции при децата, които еднозначно показват ефективност и изключват плацебо ефекта заради възрастта на пациентите:

-     При група от 75 деца на възраст от 18 месеца до 6 години с остър отит до 36-ия час от началото на оплакванията,  се отчита значително намаляване на симптомите още на първите 24 часа и 64 часа след започване на лечението, което доказва позитивния терапевтичен ефект от хомеопатията, сравнена с плацебо

-     Рандомизирано контролирано пилотно проучване сравнява ефективността на хомеопатия и конвенционална терапия при остър среден отит. Резултати показват, че подобрението на симптомите е по-бързо в групата, на която е предлагана индивидуалната хомеопатична терапия. В конвенционалната група са предписани антибиотици при 97,5% от случаите, а в хомеопатичната група не се е наложил прием на антибиотик.

-     Проучване върху хомеопатично и конвенционално лечение на остри дихателни и ушни оплаквания, проведено в САЩ и 7 европейски държави сред 1577 възрастни и деца показва, че в доболничната медицинска помощ, хомеопатията не е по-малко ефикасна от конвенционалната медицина.

-     Проучване върху дълготрайния ефект от хомеопатично лечение върху 3981 пациенти (1 130 деца и 2851възрастни) показва, че тежестта на заболяванията и качеството на живот са с подчертано и трайно подобрение по време на приема на хомеопатия, както и че хомеопатичната терапия може да играе полезна роля като дълготрайна терапия на болни с хронични заболявания.

„Хомеопатичното лечение е холистично и индивидуално, но има и препарати с доказана ефективност от медицински проучвания и могат да се прилагат при всички деца и възрастни, независимо от общото им здравословно състояние. Пример за такъв препарат е Осцилококцинум, който често ми се налага да предписвам за профилактика и лечение на вирусни инфекции и грип особено в есенно-зимния сезон. За предпазване от сезонни вируси препоръчвам 1 доза седмично през студените месеци, а при контакт с болен или след преохлаждане на тялото 2 дози. При лечение приемът му трябва да започне максимално скоро след първи признаци на разболяване 3 дози за деня в рамките на два дни през 6 часа. За най-малките ми пациенти предписвам гранулите Осцилококцинум да се разтворят в малко вода“, допълва д-р Юрукова.

Двойно сляпо клинично проучване с контролна плацебо група показва, че при температура над 38 градуса и поне 2 грипни симптоми – главоболие, мускулни болки, ставни болки, лумбалгии или втрисане, 66% от пациентите, лекувани с Осцилококцинум са излекувани в рамките на първите 48 часа.


35
Още от Здраве
10 начина да стимулирате растежа на косата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Спестявам ви ... преди 1 седмица
...четенето на статията - отговорът е 'не'.
33
0
 
2
 
! Отговори
Пепе преди 1 седмица
Тези, които вярват, че хомеопатията лекува са глу-паци! Това, че някой от години не е боледувал или, че си бил излекувал вирусчето (което минава от само себе си за седмица) с хомеопатия е....абе чист Дънинг-Крюгер, когато не си внимавал в Училище и в Университета, вярваш в утопчини неща.
32
0
 
3
 
! Отговори
пострадал преди 1 седмица
едни такива хомеопатки така баламосваха жена ми,че започчна да разчита повече на хомеопатките а не на лекарите когато детето боледуваше,и детето ни си отиде.да не споменавам колко пари ни оскубаха.и най вече на носят нито отговорности нито вина може да им се докаже
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всяко нещо трябва първо да се оплюва, вместо да се опитат да го разберат. Хомеопатията не може да замести изцяло конвенционалната медицина, но при вирусни инфекции и хронични болести е незаменима. Факт.
30
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ние от години така се лекуваме, вие умувайте има ли място, няма ли място. Хахахах
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато лекар ти изпише грешното лекарство, казваш ли, че класическата медицина не работи? Не. Ходиш при друг лекар, пробваш други лекарства. И с хомеопатията е така.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лъжиииии!
27
4
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 1 седмица
Лекува, лекува, и още как! Но само правилно изписаните лекарства. Същото е както в класическата медицина. Има лекари и Лекари!
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Разбрахме, че лекуваш МИГНОМЕННО! ВИРТУОЗ СИ! Ромски виртуоз!
25
1
 
3
 
! Отговори
Хомеопат виртуоз преди 1 седмица
Лекувам по телефона, правя отвори за любов, черни магии, екзорсизъм, гледам на кафе, само пращайте пари! Само сега имам една специална отвора от нокът на прилеп, лекува Ковид мигноменно.
24
4
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 1 седмица
Подчертавам - Неправилно изписаната хомеопатия Не работи. То е все едно да лекуваш остеопороза с лекарство за главоболие.
23
3
 
3
 
! Отговори
Още по- спокоен преди 1 седмица
Аз съм спокоен за мен и децата ми. Не се тровим с антибиотици. Те не отсъстват от училище. Благодарение на правилното!!! лечение и профилактика с хомеопатия. Особено добра е при вирусни инфекции. Благодарим и поклон на д-р Самуел Ханеман! Той направи това, което Айнщайн - за физиката!
22
2
 
4
 
! Отговори
Спокоен преди 1 седмица
Сигурно има десетки сериозни проучвания, които показват, че хомеопатията не работи. Просто не лекува.
21
5
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 1 седмица
Вече 20 год ние със семейството ми НЕ сме пили антибиотици. Включително и ковида си излекувахме с хомеопатия. Нямам и 1 ден болнични за тези 20 години! Вярвам на себе си!!
20
2
 
5
 
! Отговори
Мижи да те лажем преди 1 седмица
Най-сериозното, продължителното и подробното изследване в света за "ползите" от хомеопатията е извършено от австралийския Национален съвет по здравето и медицинските изследвания. Съвсем накратко - такива няма. Но всички желаещи да рискуват влошаване на състоянието си и да прахосват парите си нека облагодетелстват шарлатаните и занапред.
19
4
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 1 седмица
Явно хал хабер си нямаш от хомеопатия!! Хомеопатията работи ПРЕДИМНО С ОТРОВИ ЗА НАЙ- ТЕЖКИТЕ БОЛЕСТИ!! НЕВЕЖА СИ, НО ПЪК С МНЕНИЕ..!
18
2
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 1 седмица
Къде са тези научни изследвания? Няма учен който да твърди, че някакви самозвани билкари, могат да лекуват каквото и да е било.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тежката фармация няма интерес хората да се излекуват за 5 лева. Тя иска да ги лекува за стотици левове до безкрай.
16
3
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 1 седмица
А защото след тежка фармация няма фалове, нали? И в двата случая зависи от лекаря/хомеопата. Ако той е калпав, нищо не става.
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе тровете се с антибиотици и не мислете много да не ви заболи глава. Насила хубост не става.