Как да намалите риска от кариеси

Ето няколко трика с домашни средства
25 ное 2022 10:14, Михаела Лазарова
10
Как да намалите риска от кариеси
Снимка: Istock

Кариесът е едно от най-разпространените заболявания, които засягат зъбите. То е сред най-често срещаните причини за загуба на зъби и влошаване на оралното здраве. Милиони хора страдат от кариес по цял свят. Една от главните причини за това е неправилното хранене, консумацията на сладки храни, недобрата хигиена.

Какви са симптомите на кариес?

Най-честите признаци на кариес са болка при сладко, студено, топло, почерняване или покафеняване на емайла, загрубяла повърхност на зъба, чувствителност.

Кои са причините за поява на кариес?

Плаката е една от основните причини за разваляне на зъбите. Тя образува плътен лепкав слой по повърхността на зъбите, който задържа хранителни частици и бактерии, които създават условия за развитие на кариес.

Зъбният камък е друга често срещана причина за развитие на кариес. Ако не се почиства редовно, зъбният камък разяжда емайла и прониква под венеца, като създава условия за бактериален растеж.

Фактор за развитие на кариес е и местоположението на зъба. Обикновено задните зъби, разположени по-дълбоко в устната кухина, са по-уязвими към развитие на кариес. Те са и постоянно участващи в дъвченето на храната, което повишава допълнително риска от оставане на хранителни частици и разваляне на зъбите.

Как да се предпазите от кариес? Ето няколко трика с домашни средства.

Витамин D

Витамин D е много важен за здравето на зъбите и костите, защото без негово участие калцият не се усвоява добре от организма. Калцият е минералът, който участва в изграждането на зъбното и костното вещество. Колкото по-добре усвоен е той, толкова по-малък е рискът от кариес.

Дъвки без захар

Ако обичате да дъвчете дъвка, избирайте такива без захар. Изобщо, важно е да избягвате захарите под каквато и да е форма, защото те са предпоставка за развитие на кариес. Иначе дъвките са полезни за отстраняването на остатъците от храна след хранене. Дъвчете дъвка без захар не повече от 20-30 минути след хранене.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: зъбикариесивитамин D
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
политик преди 1 година
Като ядете по-малко ! Ние затова се грижим цените да растат - Хем добре за зъбите , хем за наднорменото тегло и всичко останало !
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като вадите зъби.. така става. Днес извадих един. Прегледа е по-скъп от ваденето.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като посещавате зъболелар,ама,че *** въпрос
5
1
 
3
 
! Отговори
яжте всичко преди 1 година
За изкуствените зъби храната няма значение
4
6
 
2
 
! Отговори
Taню преди 1 година
За дамите - мъжките витални сокове са силно разяждащи емайла на зъбките ви. Знам го от страдала професионалистка
3
1
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
До 1....Не лъжи хората бе, най добрата пломба е с капчица, при по голем кариес капчица на топче памук...и 6уташ у дyпкaтa
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не ядете.
1
1
 
4
 
! Отговори
Металокерамика преди 1 година
С гипсова замазка и бял теракол.