Как да намалите риска от преяждане заради хранене под стрес?

Хранете се бавно и целенасочено
29 ное 2022 22:00, Михаела Лазарова
3
Как да намалите риска от преяждане заради хранене под стрес?
Снимка: Istock

Храненето под стрес или заради него е много често явление. То е една от главните причини за наднормено тегло. Когато сте под стрес, храната, особено калоричната и не особено здравословната, изглежда като средство да се почувствате по-добре. В любимите ви лакомства има изобилие от захари и мазнини, които ви помагат да се справите с тежките ситуации и натрупания стрес, но това усещане е лъжливо.

Стресът, както моментният, така и хроничният, предизвиква скок в кортизола – един от хормоните на стреса. Той отключва вълна от процеси в организма, като един от тях е неконтролируемият глад. Когато сте под стрес, комфортната храна или тази, която ви дава наслада и утеха, изглежда като единственият начин да се почувствате отново щастливи.

Похапването на любими лакомства дава усещане за удоволствие и възнаграждение, които провокират секрецията на допамин. Допаминът не само ви кара да се чувствате по-спокойни, по-добре, но и води до пристрастяване. Той се отделя, когато се чувствате добре и това е причината да искате още от онова, което ви кара да се чувствате щастливи.

Когато сте под стрес, неусетно можете да приемете голямо количество калории. Ако това се превърне в ежедневен навик, теглото ви може да се покачи, а заедно с него да се влоши и здравословното ви състояние.

Как да се предпазите от преяждане заради хранене под стрес?

Яжте редовно на равни интервали

За да избегнете прегладняването, което води до поглъщане на голямо количество калории, яжте по малко на равни интервали. Така ще се предпазите от внезапни изблици на глад и няма да мислите толкова за похапване на забранени лакомства. Грешка е да гладувате цял ден и да смятате, че накрая на деня можете да се възнаградите например с торта или шоколад.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А още по-добре най-напред изхвърлете от живота си източника на стреса.