Полезни чайове за здравето на черния дроб

Подобряват функцията му
1
Полезни чайове за здравето на черния дроб
Снимка: Istock

Черният дроб е един от най-важните органи в нашето тяло, който изпълнява редица важни функции. Той обработва всичко, което консумираме като храни, напитки, добавки, лекарства, като в същото време има задачата да елиминира ненужното от тялото. Черният дроб играе жизненоважна роля в поддържането на метаболитния баланс на организма, така че доброто му функциониране е отличителен белег на цялостното добро здраве. Ето защо е важно какво включва нашето всекидневно меню, дали приемаме добавки и лекарства, след консултация със специалист, дали спортуваме редовно и балансираме стреса в ежедневието.

Наред с полезните храни за черния дроб, които може да разгледате тук, вижте 4 чая, които са полезни за неговото здраве. Внимание! Преди консумация се допитайте до лекар.

Зелен чай

Зеленият чай се консумира от векове. В наши дни има данни, че той съдържа най-високата концентрация на мощен антиоксидантен полифенол, наречен катехин. Катехините са са се доказали като антиоксиданти, изключително ефективни за подобряване на чернодробната функция, както и за премахване на токсините и свободните радикали, натрупани в черния дроб.

Имайте предвид обаче, че зеленият чай, докато се пие в умерени количества под формата на чай, може да намали риска от чернодробни нарушения, всъщност може да има токсични ефекти върху черния дроб, когато се приема в големи количества под формата на добавка. Здравословният прием на зелен чай е в рамките на 1-3 чаши на ден.

Куркума

Куркумата е от същото семейство растения като джинджифила и съдържа много мощни антиоксиданти, за които се смята, че помагат за поддържането на черния дроб здрав. Куркумата е известна с това, че помага за намаляване на възпалението, но също така е чудесна подправка за защита и регенерация на черния дроб.

Нейното активно съединение, известно като куркумин, отдавна е свързано със здравето на черния дроб, сочат западни изследвания. Известно е, че може да стимулира тялото да произвежда ензимите, които елиминират канцерогените и токсините от черния дроб. Резултатът е повишена защита срещу увреждане на черния дроб и дори регенерация на засегнатите чернодробни клетки, смятат учени. Също така, куркумата допринася и за подобряването на здравето на жлъчния мехур.

Още по темата  може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъра-бъра.Много е просто -Не се наливайте с алкохол.А не да чекате да ви оправи куркумата.