Фастинг или броене на калории - кое е по-добро?

Калорийният прием трябва да е съобразен с начина на живот
24 яну 2023 18:19, Михаела Лазарова
15
Фастинг или броене на калории - кое е по-добро?
Снимка: Istock

Отслабването е предизвикателство за всеки човек. Не е лесно и изисква много лишения, постоянство, воля, промяна в навиците, което прави борбата с килограмите наистина трудна. Именно заради трудностите повечето хора мечтаят да отслабнат с магическа пръчка. Затова и много модерни напоследък диети стават все по-популярни, защото дават обещание за бързи и устойчиви резултати без глад и лишения.

И така, както във всяка друга област има модни тенденции, така и в храненето и отслабването някои диетични режими набират изключителна популярност. Такъв пример е периодичното гладуване, което през последните няколко години е доста популярно. При този режим храненето се случва в определен интервал от време, като през останалата част от денонощието се гладува изцяло. Според института Джонс Хопкинс, идеята при този режим е не толкова какво ядете, а кога го ядете.

Смята се, че при периодичното гладуване се насърчава изгарянето на мазнини в периодите на глад, тъй като организмът се принуждава да черпи енергия от тях. В тази концепция има известен смисъл, но оказва се е по-повърхностен, отколкото се смяташе доскоро.

Ново проучване показва, че броенето на калории и съобразяването на вида им си остава най-добрата стратегия за дългосрочно поддържане на теглото.

Според това проучване, публикувано в British Heart Foundation, цитирано от healthdigest.com, калориите са мерната единица за енергия, която тялото ни изразходва. Иначе казано, ако приемаме повече калории, отколкото се нуждаем или повече енергия, отколкото тялото ни изразходва, излишната енергия/ калории се съхранява в мастни депа.

Именно заради това броенето на калории е и си остава едно от най-важните неща, с които трябва да се съобразяваме, когато искаме да отслабнем и да запазим теглото си в здравословни граници. Броенето на калории не включва само калориите, които консумирате. За да пресметнете горе-долу необходимостта си от енергия е добре да съобразите и двигателната си активност. Ако тренирате редовно, вдигате тежести, тичате в парка, всичко това изчерпва енергийните ви ресурси.

Калорийният прием трябва да е съобразен с начина на живот и степента на физическа активност, както и с целите, които искате да постигнете – отслабване, стягане или трупане на мускулна маса.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: диетакалориифастинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
7
 
! Отговори
Други алтернативи преди 1 година
Mене ме интересува дали от биенето на чкии се отслабва. Щото много енергия се изразходва...пък след това тази енергия трябва да се възтанови....Дали има научни изследвания в тази област?
7
1
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
За да поддържаш добри килограми трябва цял живот да внимаваш какво ядеш и да правиш гимнастика това е останалото е заблуда
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пробвал съм ги и двете. В началото винаги се постига Уау ефект и се свалят килограми. Това, което забелязах е, че с течение на времето, тялото се приспособява и започва да гори по-малко калории. Така се постига едно плато в диетата, което е много трудно да се премине. Тук повечето хора се отчайват и спират с диетата. Истината е, че всяка диета, трябва да се комбинира и с физическа активност, с която да си в постоянен калориен дефицит и тялото да гори стабилно т.е метаболизма да е стимулиран.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Фастинг" .....хахааааа, много сте зле.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двете нямат нищо на бщо. Гладуването се прави за по-добро здраве, а не непременно за отслабване.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Броенето на калориите не върши никаква работа, защото колкото и да ги броиш, храната като е замърсена с всякакви химикали и пестициди, тялото ти пак ще задържа вода и трупа мазнини, за да балансира отровите. С фастинга поне даваш малко време на тялото си да се изчисти от отровите.
2
0
 
1
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Що требе да значи седем часа и 19 секунди?:)))
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би fistig...