Защо куркумата е толкова полезна?

Помага при косопад
27 яну 2023 00:00, Михаела Лазарова
5
Защо куркумата е толкова полезна?
Снимка: Istock

Куркумата е от отдел покритосеменни, семейство Джинджифилови – това са ботаническите факти за това цветно коренче, чийто прах използваме най-вече в кулинарията. Напоследък обаче освен в кухнята, куркумата намира място и приложение в здравословното хранене и козметиката. Кои са ползите от ежедневната ѝ употреба? Ето и някои от тях:

Тя е мощен антиоксидант

Според редица изследвания, оксидативното увреждане се смята за един от механизмите на стареенето и освен това се свързва и с редица други заболявания. Една от причините, заради която антиоксидантите се смятат за изключително полезни за здравето е, че те защитават тялото ни от свободните радикали. Те от своя страна могат да доведат до увреждане на ДНК. Поради химическата си структура, куркуминът може да неутрализира тези вредни вещества и да има благоприятно действие върху собствените антиоксидантни ензими на тялото.

Може да намали депресивните състояния

Макар и да не съществуват много проучвания върху това действие на куркумата, има някои изследвания, които показват, че тази подправка може да има отношение към намаляването на симптомите на депресия. Вероятно това се дължи на влиянието, което куркуминът има върху функцията на невротрансмитерите.

Оказва благоприятно въздействие върху диабета

Според направено проучване, веществото, съдържащо се в куркумата е 400 пъти по-мощно от един от най-често използваните препарати срещу диабет. Употребата на куркумин може да подобри лечението на инсулиновата резистентност и да се използва за облекчаване на преддиабетни състояния.

Има мощен противовъзпалителен ефект

Възпалението в тялото е сигнал за процес, при който то се опитва да се справи с вируси и бактерии. За съжаление обаче, не всяко възпаление е безобидно. Според направени проучвания, хроничното възпаление на по-ниско ниво може да е пряко свързано с неблагоприятни здравословни състояния. Такива могат да са: метаболитен синдром, сърдечни заболявания, алцхаймер, както и други дегенеративни състояния. Разбира се, преди пристъпването към употреба на хранителни добавки, винаги трябва да осъществите консултация с вашия лекуващ лекар. След изказаното мнение от него, можете да се поинтересувате и да си вземете куркума под формата на капсули или хапчета.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото звучи екзотично. "Куркума"! Не е просто като "магданоз" или "пипер"! Друго си е да кажеш "ям куркумааа!", "в ястието добавих куркумаааа!"... Нали? Звучи купешко и привлича вниманието. Те на такива работи се връзват хората и търговците се възползват от слабостта в мисленето им.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей сега ще навия една куркума...
3
8
 
10
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
А да знаете само колко гастрити , язви и други храносмилателни разтройства докараха тези източни бъркочи-куркума, джиндифил,100 вида пипери и т.н.Европеецът не е адаптиран към тях, да не говорим ,че имат съмнителен ефект.Тези подправки и един куп билки съвсем не са безобидни, ама кой да ти знае химия и биохимия
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво й е полезото бе
1
5
 
8
 
! Отговори
Джинджифил преди 1 година
Най вероятно е заради първите си 3 букви,примерно!