6 полезни храни за здрави кости

Хапвайте риба
29 яну 2023 22:40, Михаела Лазарова
2
6 полезни храни за здрави кости
Снимка: Istock

С напредването на възрастта, костите ни губят своята плътност. Това от своя страна повишава риска от развитие на остеопороза, фрактури. Как можем да намалим този риск и да помогнем на костите и ставите си да бъдат по-здрави? Редовната физическа активност и поддържането на здравословно тегло са от съществено значение. Начинът ни на хранене оказва огромно влияние върху цялостното ни здраве, включително и това на костите. Освен млечните продукти, вижте кои други храни са важни за костната плътност.

Ядки

Ядките не съдържат много калций, но предлагат две други хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на костите – магнезий и фосфор. Магнезият помага на костите да абсорбират по-добре калция. Фосфорът е ключов компонент на костите – приблизително 85 процента от фосфора в тялото ви може да се намери в костите и зъбите ви, според учени. Едни от най-полезните ядки за здрави кости са бадеми, орехи, пекан, фъстъци.

Кръстоцветни зеленчуци

Листните зелени зеленчуци, особено кръстоцветните, осигуряват няколко хранителни вещества, които поддържат здравето на костите – витамин К и калций. Те помагат за изграждането на здрави кости, сочат западни изследвания. Дефицитът на витамин К е свързан с остеопороза и фрактури, според данни публикувани в Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism (2017).

Кръстоцветни зеленчуци, които може да добавите към менюто си са спанак, ряпа, зеле, броколи и други.

Семена

Семената имат подобен, укрепващ костите хранителен профил като ядките. Консумацията им също ни осигурява калций, магнезий и фосфор. Освен това са богати на фибри, както и на омега-3 мастни киселини, които са вид полиненаситени мастни киселини, които могат да понижат холестерола, да намалят възпалението в тялото и да поддържат гладкото функциониране на мозъка и нервната система. Важни са и за метаболизма. Какви семена може да добавите към менюто си? Добри примери за полезни такива са семената от чиа, лененото семе (но смляно), тиквените семки, сусам.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: калцийкостистави
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За усвояване трябва калик
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скакалци и други насекоми сега са модерни. Съдържат много калций, микроелементи, които изграждат здравите им крила, крайници, тела. Шега е, но скоро ще ни гласят да ги ручаме.