Доц. Тонев: Потребителската такса при лекар трябва да се увеличи

Била "замръзнала" от 2013 г.
30 яну 2023 09:37, Александър Попов
52
Доц. Тонев: Потребителската такса при лекар трябва да се увеличи
Снимка: БГНЕС

Подкрепяме идеята за повишаване на потребителската такса, заплащана от пациентите на личните лекари, каза доц. Антон Тонев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, цитиран от Нова тв.

Според него обаче трябва да стане плавно.

"Смятам, че рязкото повишение - от 2,90 лв. да скочи няколко пъти - не е коректно спрямо потребителите", каза той.

По думите му трябва да се начертае път за плавно повишаване на размера на таксата през определени периоди от време, за да няма рязко натоварване на ползвателите на медицински услуги. Обективно погледнато потребителската такса изостава, като нивото й е замръзнало от 2013 г., а доплащането в болниците е около 40 на сто, посочи той.

Преди дни депутати и лекари се обединиха около идеята за необходимостта от реформа в първичната извънболнична медицинска помощ, като на дискусия, организирана от комисията по здравеопазване, се обсъди нивото на потребителската такса, специализацията на лекарите, идеята за диференцирано заплащане на лекарите и др.

На въпроса кога държавата ще започне да плаща пълния размер на здравноосигурителната вноска за групите хора, които осигурява, доц. Тонев каза, че отговорът на този въпрос започва от министъра на финансите. Това е нещо, което трябва да се случи, но често се сблъскваме с действителността, а тя винаги фигурира в определени цифри и ние винаги се опитваме да ги направим по-добри, допълни той. Миналата година за много от разходите успяхме, каза още доц. Тонев.

В момента размерът на здравната вноска е осем процента, като тя се поделя между работодател и работник. Държавата плаща здравните вноски за деца, за пенсионери, за социално слаби, за задържани под стража, за лишени от свобода и др., като размерът на вноската е по-нисък от осем процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: потребителска такса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо само GPT-тата ви все в устите? Цялата система е гнила! Замисляли ли сте се за какво плащате осигуровки? Където и да отидете, въпреки, че ви регистрират за еди-какво си действие - ви вземат такса. Защо я има? Защо не е част от т.нар клинични пътеки? Има проследимост кой какво кога и защо е направил еди-какво си. Защо е необходимо да се плаща допълнително? Особено т.нар потребителска такса! Недомислената Здравна каса е тумора на здравеопазването. Полза имат само армията некадърни чиновници
26
0
 
16
 
! Отговори
Дядо преди 1 година
"Потребителската такса изостава" , а качеството и услугите, че и илачите растат ли, растат. Че и заплатите.Баланс, бате няма що.
25
0
 
18
 
! Отговори
Не са Лекари преди 1 година
Това са пиявици дето пия кръв .
24
2
 
33
 
! Отговори
читател преди 1 година
Нещо трябва да се промени??? Обсъжда се потребителската такса да е 7.90лв.Какво на практика става- отиваш при личния лекар за направление и плащаш 7.90, оттам отиваш при лекар-специалист и там 7.90,след което се връщаш при джипито да ти издаде електронна рецепта за предписаните от лекаря-специалист лекарства и отново 7.90???Някой трябва да е луд
23
11
 
3
 
! Отговори
ME преди 1 година
До АнонименОПЛ и да иска не може да намери сестра, защото ходят да работят в яслите за 70 дни отпуска и същите пари. ОПЛ няма да ти прави домашни посещения за мерси, защото сме в 21в и не ти е роб. Стани ОПЛ и си прави кардиограма и манипулации за без пари. И като идеш на майстор за колата, пак да изискаш да ти прави годишна профилактика за мерси, защото си много красив.
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо ревизия н доходите, съд, връщане на откраднатото, присъди и най- накрая коментиране на такси и заплати. Прокуратурата да се самосезира!
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ОПЛ ще се задължат да имат електронна връзка с Клиничните Лаборатории и on-line да проследяват резултатите на т.нар. пациенти? В момента те "ЛЪЖАТ", че са ти гледали резултати, а на другия ден те изпращат за хартиено копие. Кога ще се направи финансова ревизия на доходите нат.нар. ОПЛ - имоти, коли и т.н. от НАП за периода от НАЗНАЧАВАНЕТО им - до ДЕКЕМВРИ 2022г.? Как се преглеждат 4000 - 5000 - 6000 пациенти месечно???
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ОПЛ ще се задължат да работят с медицински сестри, които да извършват манипулации на пациентите? В момента трябва да намериш сестра, на която да платиш, въпреки че си здравно осигурен. Кога ОПЛ ще се задължат да правят домашни посещения при трудно подвижни пациенти - Кардиограма веднъж годишно? В момента търсиш кардиолог, на когото плащаш най-малко 100 лева за домашно посещение.
19
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отивам при джипи-то,а той бърза да ми даде направление за специалист.Е,за това ли иска по-висока такса?Щото е гара разпределителна?Не може ли направо да си ходя при специалиста?
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние пациентите обсъждаме, че институцията ОПЛ не работи. Край на модата Едноличен Търговец в медицината. Ще се разкрият и обновят поликлиниките и трудово възнаграждение както в ПИРОГОВ. В момента ОПЛ са "жалки" драскачи" и "сериозно некомпетентни" в областта на съвременната медицина. Поднесете ЦВЕТЯ за БЛАГОДАРНОСТ на КОМСОМОЛСКИЯ СЕКРЕТАР - ИЛКО СЕМЕРДЖИЕВ.
17
3
 
17
 
! Отговори
Хм, преди 1 година
Не е вярно - за платената такса си се издава касов бон. Не съм платила стотинка на лекар без такъв. Въпросът е, че това е изнудване. Плащам здравни осигуровки от как има безсмислена грабителска НЗОК. Просто няма причина да плащам и тази такса. Защо я плащам? Тогава да се спре с осигурвките. Така плащаме двойно за едно и също нещо.
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откраднахте пари от касата за 10 години напред. Даже трябва да ви се намалят заплатите. Минимална ви стига, колкото да не е без хич. Призовавам хората: НЕ ВНАСЯЙТЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ В ЗДРАВНАТА КАСА, ВНАСЯЙТЕ СИ ГИ В ЛИЧНА СМЕТКА! И ги ползвайте, ако се разболеете при истински специалисти!
15
1
 
25
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Въпросната такса са пари на ръка ,върху които няма никакъв данък. Ако аз взимам на ден по 50 лева ,без да плащам данъци ,то НАП ще ме гони до дупка. Обаче на едноличните търговци - лични лекари е разрешено да не плащат данъци ,пък и сега още да увеличат скубането на болното население ,за да спестим едни пари от Здравната каса за шефчетата там...
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без друго не ходя. Ако ми се наложи лекар за нещо важно, така и така ще си плащам, просто ще ида директно при специалист, който съмизбрала и ще сиплатя. Рекета за заплащане на задължителна здравна осигуровка не мога да го избегна, но поне тази такса мога и го правя. Ще го правя и занапред.
13
26
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 20-25 лв е нормално какво мрънкате а и никой не ви кара да ходите на лекар
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава,касови апаратчета,издаване на касови бон при всяко едно заплащане,при неиздаване на такъв 2000 лева глоба и закриване на лекарската практика!
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върнете парите, които източихте от касата във вид на пътеки и бонуси! Нужна е ревизия на доходите ви! Отделно от това, трибуналът ви е в кърпа вързан! Нямате право да говорите за такси и заплати!
10
1
 
18
 
! Отговори
Доцент Карчев преди 1 година
Айде нема нужда.......
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По високите такси за пациент ще си ги търсите от НЗОК по спомен един ваш друг доцент е шеф на касата!
8
2
 
20
 
! Отговори
тъй.....тъй преди 1 година
Може, но да издават КАСОВА бележка от апарат свързан директно с НАП.