Доц. Тонев: Потребителската такса при лекар трябва да се увеличи

Била "замръзнала" от 2013 г.
30 яну 2023 09:37, Александър Попов
52
Доц. Тонев: Потребителската такса при лекар трябва да се увеличи
Снимка: БГНЕС

Подкрепяме идеята за повишаване на потребителската такса, заплащана от пациентите на личните лекари, каза доц. Антон Тонев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, цитиран от Нова тв.

Според него обаче трябва да стане плавно.

"Смятам, че рязкото повишение - от 2,90 лв. да скочи няколко пъти - не е коректно спрямо потребителите", каза той.

По думите му трябва да се начертае път за плавно повишаване на размера на таксата през определени периоди от време, за да няма рязко натоварване на ползвателите на медицински услуги. Обективно погледнато потребителската такса изостава, като нивото й е замръзнало от 2013 г., а доплащането в болниците е около 40 на сто, посочи той.

Преди дни депутати и лекари се обединиха около идеята за необходимостта от реформа в първичната извънболнична медицинска помощ, като на дискусия, организирана от комисията по здравеопазване, се обсъди нивото на потребителската такса, специализацията на лекарите, идеята за диференцирано заплащане на лекарите и др.

На въпроса кога държавата ще започне да плаща пълния размер на здравноосигурителната вноска за групите хора, които осигурява, доц. Тонев каза, че отговорът на този въпрос започва от министъра на финансите. Това е нещо, което трябва да се случи, но често се сблъскваме с действителността, а тя винаги фигурира в определени цифри и ние винаги се опитваме да ги направим по-добри, допълни той. Миналата година за много от разходите успяхме, каза още доц. Тонев.

В момента размерът на здравната вноска е осем процента, като тя се поделя между работодател и работник. Държавата плаща здравните вноски за деца, за пенсионери, за социално слаби, за задържани под стража, за лишени от свобода и др., като размерът на вноската е по-нисък от осем процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: потребителска такса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо трябва да има потребителска такса въобще ? Нал си плащаме здравни осигуровки.
6
1
 
23
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Нещо има обръкано в това наше здравеопазване,трябва корени промени ..но какви не зная,но зная че трябва да се измени това американско зждравеопазане което го налагах 20-30 години у нас..то не се хваща .. .Нека и не забравят и че трябва да издават касови бонове лекарите и да си имат касов апарат,така де...те са неприкасеми от даначните ,а че няма да се измени нищо не само в здравеопазването е ясно,но трябва да се направи нещо..аз не зная..но има умни ,то нека те измислят някаква реформа..
5
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем да плащаме осигуровки, хем такси, това го няма никъде по света. Много сте алчни и нагли.
4
2
 
32
 
! Отговори
Търгаши преди 1 година
За разлика от това медицинско за работа струва 50 лв и изобщо не те преглеждат. 50 лв за 7 минути работа на клавиатурата и мишката, а не със стетоскопа...
3
2
 
34
 
! Отговори
Nick преди 1 година
Само човек, който не е ходил на личен лекър може да смята, че таксите трябва да се увеличават. Чакане (някой път с часове) - пред кабинета, претупване на пациенти, сбъркани рецепти и диагнози, грубо и просташко поведение, и стандартен тип лечение за всички - има ли температура - пише антибиотик; няма ли - стандартните сиропи, капки и хапове.
2
2
 
24
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
закриваи институцията личен лекар вредна за хората една каста която разболявахората и ги ограбва как толкова години не направиха инвестиции в кабинетите сида те прегледат а не да те гледат в ръцете за 3 лева със слушалката от студ годинис нея са дошли с нея ще си отиват
1
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не,донценте осигуровки да не се плащат докато не стане адекватно обслужването .Вече 4 години ,не плащам след като в болницата ми казаха нагло ,ти кво правиш тука бе