Доц. Тонев: Потребителската такса при лекар трябва да се увеличи

Била "замръзнала" от 2013 г.
30 яну 2023 09:37, Александър Попов
52
Доц. Тонев: Потребителската такса при лекар трябва да се увеличи
Снимка: БГНЕС

Подкрепяме идеята за повишаване на потребителската такса, заплащана от пациентите на личните лекари, каза доц. Антон Тонев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, цитиран от Нова тв.

Според него обаче трябва да стане плавно.

"Смятам, че рязкото повишение - от 2,90 лв. да скочи няколко пъти - не е коректно спрямо потребителите", каза той.

По думите му трябва да се начертае път за плавно повишаване на размера на таксата през определени периоди от време, за да няма рязко натоварване на ползвателите на медицински услуги. Обективно погледнато потребителската такса изостава, като нивото й е замръзнало от 2013 г., а доплащането в болниците е около 40 на сто, посочи той.

Преди дни депутати и лекари се обединиха около идеята за необходимостта от реформа в първичната извънболнична медицинска помощ, като на дискусия, организирана от комисията по здравеопазване, се обсъди нивото на потребителската такса, специализацията на лекарите, идеята за диференцирано заплащане на лекарите и др.

На въпроса кога държавата ще започне да плаща пълния размер на здравноосигурителната вноска за групите хора, които осигурява, доц. Тонев каза, че отговорът на този въпрос започва от министъра на финансите. Това е нещо, което трябва да се случи, но често се сблъскваме с действителността, а тя винаги фигурира в определени цифри и ние винаги се опитваме да ги направим по-добри, допълни той. Миналата година за много от разходите успяхме, каза още доц. Тонев.

В момента размерът на здравната вноска е осем процента, като тя се поделя между работодател и работник. Държавата плаща здравните вноски за деца, за пенсионери, за социално слаби, за задържани под стража, за лишени от свобода и др., като размерът на вноската е по-нисък от осем процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: потребителска такса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Луд с лопата преди 1 година
Ами то и пенсиите и заплатите трябва да вдигнат .Доцента реве че са му малко парите иска да взема повече ,Ами и хората се оплакват че вече и в магазина вдигнаха цените няколко пъти в повече ,ама за народа пари няма ,за политиците има и докторите и полицаите.
46
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Таксата трябва да се вдига но ПЛАВНО както яйцята от 15 на 60 стотинки ЕДИН ПРОЦЕНТ ОТ МИНИМАЛНАТА- ОСЕМ ЛЕВА
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може ли вместо увеличение, да излизаме вечер да им ръкопляскамв?
44
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Трябва цялостно разстартиране на тази безУМна здравна реформа.Никакви търговски дружества, никакви еднолични търговци. Стига с това плащане " под път и над път". Плащаш при ЛЛ, плащаш в лаборатории, плащаш на лекари в болница, плащаш скъпи лекарства, плащаш за избор на лекар....!!!?Такова нещо "избор' едва ли има по света! И т. н. и т.н. И накрая все не им стига,и искат още и още. Как в една Испания, никой нищо не поиска на мой близък за тежка операция..!? Каква е тяхната Здравна система?
43
11
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Най после да вдигнат тая такса Стига са се подигравали на личните лекари Те работят най много
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давайте смело! Колко по скъпо толкова по добре, по малко пациенти! Преглед по 100 лв! Бай Тошо го няма, та да е безплатно!
41
14
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
За пенсионерите трябва такса от 8 лв.щом безработните намират начин да плащат по 30-50 лв.от залъка си и те ще си плащат и без това държавата само за тях се грижи
40
2
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Таксата има смисъл, за да не се ходи за щяло и нещяло при личните лекари, но тя трябва да е в поносими размери, примерно почти както е сега 3 лева, 1 лев за пенсионери и т.н. Може да ги вдигнат с 1 лев, но не повече. Друго трябва - да се премахнат потребителските такси, когато отиваш с направление - при лекар или в лаборатория.
39
6
 
6
 
! Отговори
аз преди 1 година
Трябва да се борите да са ниски цените на храните, горивата, тока, водата и пр. за да ви остават пари да си плащате на лекарите.
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние си пишем истини, те си правят каквото искат, все едно са безнаказани. До кога ще търпим да ни изнудват за пари? Трябват конкретни действия от наша страна.
37
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се организират протестни действия пред Министерството на здравеопазването за премахване на всякакъв вид такси ако сме здравно осигурени както е във всички държави на ЕС. Престанете да ни обирате с тези измислени такси.
36
1
 
18
 
! Отговори
Трабва преди 1 година
Да спрем да си плащаме здравните осигуровки!!!!АЛЧНОСТ НЕ ЛЕЧЕНИЕ!!! ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА И ДИПЛОМИТЕ ИМ НИЩО НЕ ЗНАЧАТ!!! БЯЛЯТА МАФИЯ ВЗИМАШЕ ПО 30 БОНА ЗА ТРУП ОТ СЗО ТА СТРАХ ДА ВСЯВАТ ЗА КОВИД ВАКСИТЕ!!! МНОГО СКОРО НЕЩАСТНИЦИ ЩЕ ВИ ИЗКАРАМ КИРЛИВИТЕ РИЗИ!
35
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо изобщо трябва да има такса да си вършат работата, се пита в задачката, аз не искам такса от шефа кат си върша работата.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доценти, професори, академици и други медицински светила - на съд за масова измама и ограбване на българите!
33
0
 
17
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
И у немско не съм плащал никви такси, също има голяма отстъпка за лекарствата.
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джипито ми е в пенсионна възраст, доста отегчена. Веднъж не ме е извикала за профилактичен преглед. Ходя на частно, когато ми се налага. Тогава за какво получава пари за мен?
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А джипитата трябва да се намалят. И без това са безполезни.
30
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
имал съм личен лекар в Италия. Такса никой не ми е взимал, а част от сумата за лекарствата (около 40%) в аптеката поема здравната каса. Е , ние явно сме по-пичове
29
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този самонарекъл се доцент заслужава да му бъде отнета бялата престилка, да му връчите една мотика и на полето по заслуги. Толкова му е акъла.
28
0
 
29
 
! Отговори
00665 преди 1 година
А ЗАЩО ПЛАЩАМ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ?????