5 ползи за здравето от капсаицина

Намалява възпалението
31 яну 2023 09:25, Михаела Лазарова
0
5 ползи за здравето от капсаицина
Снимка: Istock

Чували ли сте за капсаицина? Темата вероятно ще заинтригува любителите на лютите чушки, тъй като той е пряко свързан с тези зеленчуци. Капсаицинът е съединение, намиращо се в пикантните чушки, във всяка тяхна част. Дългогодишни западни изследвания са доказали, че капсаицинът има редица ползи за човешкото здраве. Ето и някои от тях.

За здраво сърце

Противовъзпалителните качества на капсаицинът го правят ефективна добавка за насърчаване на здравето на сърцето, сочат изследвания. Според тримесечно западно проучване, капсаицинът значително намалява рисковите фактори за сърдечни заболявания при възрастни, които имат ниски нива на HDL холестерол (добър холестерол). Също така капсаицинът допринася и за подобряване на кръвообращението.

Помага в отслабването

Още една добра причина да добавим към менюто си люти чушки, е че консумацията им може да помогне за подобряване на метаболизма, което от своя страна спомага за това тялото да използва запасите от мазнини за енергия. Учените смятат, че капсаицинът допринася и за намаляване на апетита.

Облекчаване на болката

Капсаицинът е ключова съставка в различни медикаменти за облекчаване на болката, като мехлеми, пластири, при неразположения свързани с артрит и други. Преди употреба винаги се допитвайте до лекар.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари