Пет български суперхрани

Вкусни и полезни за здравето
30 мар 2023 22:38, Михаела Лазарова
9
Пет български суперхрани
Снимка: Istock

През последните години наблюдаваме същински бум на всякакви хранителни добавки, билки, плодове, в това число и суперхрани. Много от тях звучат странно и екзотично, а вносителите и производителите им ни уверяват, че те би трябвало да са част от всекидневното ни меню, ако искаме да сме здрави и във форма. Можем ли обаче да намерим родни еквиваленти на тези продукти, при това на по-ниска цена?

В следващите редове ще ви представим няколко български суперхрани. Ето ги и тях:

Лимец

Безспорно тази житна култура доби много голяма популярност, особено през последните години. Всички знаем, че хлябът и другите изделия от лимец са по-добрият и здравословен избор, но защо? Хранителните му свойства са в пъти по-добри от тези на обикновената пшеница, като същевременно той е може би най-древният сорт жито (най-старите намерени следи от него са на над 18 хиляди години). За разлика от всички култивирани култури, лимецът, който се отглежда днес е в своя първичен вид – такъв, какъвто са го познавали нашите предци. Заради здравината на растението при неговото отглеждане не се използват пестициди, а едно от неговите невероятни свойства е, че дори да расте в замърсена почва, той не поема от вредните вещества. Важно е да се уточни, че за разлика от всички други видове пшеница, лимецът е алкална, а не киселинна храна.

Пчелен прашец

Според специалисти, пчелният прашец най-спокойно може да се определи като „една от най-съвършените храни“, които могат да се срещнат в природата. Като ползи той често е сравняван с женшена и мумиото. Основните компоненти на пчелния прашец са: аскорбинова киселина, рутин, токофероли, всички полезни минерали, които се съдържат в Менделеевата таблица, фибри, пектини, фитостероли, фосфолипиди и др. Сред безценните му ползи за организма е и това, че той активира всички метаболитни процеси в организма, осигурява еластичността на кръвоносните съдове, извежда вредния холестерол от тялото, укрепва имунитета и др.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Македонски тъпак преди 1 година
Супер храна е попара с вино. Така е станал юнак Крали Марко
4
1
 
4
 
! Отговори
Dedo преди 1 година
Аз тука йедене не виждам.
3
0
 
3
 
! Отговори
Попай Моряка преди 1 година
А, къде ви е спанака...!? Вкусен и полезен за здравето...от българските суперхрани....!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моята суперхрана е шкембе чорба с много чесън и люто, а за десерт 3 чадела и 4 часа сън.
1
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Клюки...